Abbas: Palestinci neće klečati

Abbas je govorio pred nekoliko stotina palestinskih aktivista iz Jerusalema, koje je pozvao u svoj štab Mukatu u Ramali na Zapadnoj Obali (AP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas obećao je svojim pristalicama da Palestinci “neće klečati”, ni odustati od zahtjeva da glavni grad njihove države bude istočni Jerusalem.

To njegovo obećanje ujedno je i poruka rukovodstvu Izraela i američkim posrednicima u mirovnim pregovorima, koja je istakla dubok jaz između njega i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Ova poruka je i podstakla nove sumnje u šanse američkog državnog sekretara Johna Kerryja da taj jaz premosti i utvrdi okvir mirovnog sporazuma.

“Bez istočnog Jerusalema kao glavnog grada Palestine neće biti mira između nas i Izraela. Nećemo prihvatiti i naše je pravo da ne priznamo jevrejsku državu”, istakao je Abbas.

Netanyahu već dugo postavlja takav zahtjev i očekuje se da će ga Kerry uključiti u svoj prijedlog.

Također, poruka je nagovijestila da neće nastaviti pregovore van predviđenog roka od devet mjeseci, odnosno poslije aprila i da će umjesto toga obnoviti nastojanja za šire međunarodno priznanje države Palestine u UN-u i raznim agencijama svjetskog tijela.

Abbas je govorio pred nekoliko stotina palestinskih aktivista iz Jerusalema, koje je pozvao u svoj štab Mukatu u Ramali na Zapadnoj Obali.

Abbas je podsjetio da su Palestinci već priznali državu Izrael i nema potrebe da se učini više, objasnivši da bi priznanje te zemlje kao jevrejske države narušilo prava na povratak skoro dva miliona palestinskih izbjeglica.

Bez velikog napretka

Izraelska strana navodi da je takvo priznanje dokaz da su Palestinci voljni da okončaju sukob između dva naroda.

Abbas i Netanyahu uveliko su se razlikovali u svojim pozicijama kada je Kerry na njih izvršio pritisak da obnove pregovore krajem jula, poslije tri godine zastoja, podsjećaju agencije.

Od tada je, uprkos činjenici da su se pregovarači sastali dvadesetak puta, malo napretka postignuto. Očekuje se da Kerry iznese prijedloge za prevazilaženje jaza u narednim sedmicama.

Obojica lidera suočavaju se s teškim odlukama da li da prihvate ideje SAD-a i tako izazovu protivljenje u domaćoj javnosti ili odbiju Kerryja i budu optuženi za propast pregovora.

Očekuje se da američki plan definira granice Izraela prije rata 1967. godine kada su osvojene palestinske teritorije kao osnovu za pregovore o granicama između Izraela i buduće palestinske države s izvjesnim izmjenama i razmjenom teritorija.

Palestinci žele državu u Pojasu Gaze, na Zapadnoj Obali i istočnom Jerusalemu, ali su voljni da razmjene dio teritorija što bi omogućilo Izraelu da zadrži neka od jevrejskih naselja podignutih na okupiranoj zemlji.

Netanyahu nije prihvatio granice iz 1967. kao osnovu, bar ne javno. On je ovih dana kazao i da neće prihvati da se Jerusalem uključi u Kerryjeve prijedloge.

Izvor: Agencije