Policija razbija demonstracije u Egiptu

Alijansa pozvala na proteste protiv referenduma o ustavnim promjenama u petak (EPA)

Pripadnici egipatskih snaga sigurnosti upotrijebili su suzavac i priveli više osoba koje su učestvovale u demonstracijama organiziranim u gradovima diljem Egipta, a tokom kojih je izraženo nezadovoljstvo planiranim referendumom o ratifikaciji ustava stavljenog na snagu nakon svrgnuća predsjednika u julu prošle godine.

Protesti protiv referenduma o ustavu održani su diljem Egipta uključujući i gradove Aleksandriju, al-Garbiyu, Suveyu, Gizu, al-Qalyubiu, Beni Suweif, al-Fayyoum, al-Minyu i al-Sharqiyyu, navodi agencija Anadolija.

Okupljeni demonstranti su osim fotografija svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija nosili transparente na kojima je pisalo “Kraj vojnom režimu” i “Želimo svoja demokratska prava”.

Poručili su kako je suđenje koje se vodi protiv Mursija nezakonitno i pozvali građane Egipta da bojkotuju održavanje planiranog referenduma o ustavu te zemlje.

Tokom protesta u gradu al-Garbiyye policija je protiv demonstranata koristila suzavac i privela tri osobe.

Isto tako u Aleksandriji je policija koristila suzavac dok su okupljeni demonstranti uzvratili bacanjem kamenica.

Najava protesta

Pokret Nacionalna alijansa za podršku legitimitetu saopćio je da će od danas tokom cijele naredne sedmice organizirati proteste pod nazivom “Obaranje krvavog referenduma” kako bi se spriječilo održavanje planiranog referenduma o ustavu.

Ranije su pristalice svrgnutog Mursija poručile da će bojkotirati referendum o novom ustavu raspisan za januar 2013. godine i pokrenuti kampanju protiv tog glasanja.

“Ne prihvatamo glasanje organizirano pod vojnim režimom”, rekao je Hamza al-Farawi, glasnogovornik Saveza protiv državnog udara koji traži povratak predsjednika Mursija kojeg je vojska svrgnula u julu 2013. godine i od tada ga drži u pritvoru.

Alijansa je u saopćenju navela da je “propadanje referenduma i državnog udara počelo u inostranstvu”, aludirajući na izvještaje o slabom odzivu glasača u inostranstvu.

Glasanje u inostranstvu počelo je prošle srijede, kada su Egipćani u diplomatskim predstavništvima tokom pet dana mogli dati svoj glas na referendumu.

Referendum je raspisan za 14. i 15. januar i planirano je da omogući ratifikaciju novog ustava koji treba zamijeniti ustav koji je ukinula vojska.

Ministarstvo unutrašnjih poslova planira rasporediti 200.000 policajaca tokom održavanja referenduma.

Negiranje inicijative o pomirenju

Lideri koalicijskih grupa koji zahtijevaju ponovno postavljanje svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija na vlast negirali su navode o inicijativi za pomirenje s vojskom.

Lider Nacionalne alijanse za odbranu legitimnosti Rida Fahmi izjavio je za Anadoliju kako “niko nije bio delegiran da pregovara u ime revolucije”.

Lokalni mediji citirali su generalnog sekretara Islamske partije Abu Samra da će prodemokratski blok otkriti inicijativu da se pomiri s vojskom, “pokušavajući obnoviti položaj armije među Egipćanima i vladajućem režimu pružiti posljednju šansu da prekine prolijevati krv”.

On je, navodno, pozvao grupe koje se protive svrgnuću “da zaborave na svoje zahtjeve o Mursijevom ponovnom postavljanju na vlast, u zamjenu za obustavu državnih afera koje vode civilne grupe”.

Magdi Qurqur, lider koalicije i generalni sekretar Nezavisne stranke, opisao je ovu inicijativu kao “lični poduhvat”, tvrdeći da prodemokratska koalicija inicijativu nije ni predložila, a ni diskutirala o njoj.

Kandidatura Shafiqa

Bivši egipatski premijer Ahmed Shafiq izjavio je da će se kandidirati za predsjednika ukoliko u toj utrci ne bude učestvovao šef armije Abdul Fattah al-Sisi.

“Sada vjerujem da ću se kandidirati za predsjednika”, rekao je Shafiq u intervjuu televizijskoj stanici Al Qahira Wil Nas.

On je dodao da će to učiniti ako Sisi ne bude učestvovao na predsjedničkim izborima, koji se očekuju krajem godine.

Shafiq je napustio Egipat prošle godine, poslije poraza na predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Mursi, podsjetila je agencija Reuters.

Govoreći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Shafiq je poručio kako postoji mogućnost da se vrati u Kairo da bi glasao na referendumu.

On je u drugom krugu, u junu 2012. godine, za svega nekoliko procenata glasova birača izgubio od Mursija.

Izvor: Al Jazeera i agencije