Ofanziva egipatskih trupa na Sinaju

Tenkovske jedinice uz podršku helikoptera napadaju položaje naoružanih boraca na Sinaju (EPA)

Egipatske trupe i tenkovi uz podršku helikoptera protutnjali su danas kroz naselja na sjeveru Sinajskog poluotoka u blizini granice s palestinskim Pojasom Gaze, trećeg dana velike ofanzive protiv militanata, saopćio je jedan vojni zvaničnik.

U toj operaciji je do sada ubijeno oko 20 boraca, a 20 je zarobljeno, dodao je on, a prenijela je agencija AP.

Na sjeveru Sinaja jutros su bile u prekidu mreže mobilne i fiksne telefonije i interneta zbog nastavka napada trupa na skloništa militanata u južnom gradu Rafah.

Jučer je jedna militantna grupacija bliska Al-Kaidi preuzela odgovornost za neuspjeli prošlonedjeljni atentat na egipatskog ministra unutrašnjih poslova Mohameda Ibrahima u Kairu.

Napadi u prijestolnici

Ako bi se ta tvrdnja pokazala tačnom, to bi bilo prvi put da sinajski borci prenose svoje samoubilačke napade u srce egipatske prijestolnice.

Automobil bomba na meti napada imala je konvoj u kome se prije četiri dana nalazio egipatski ministar unutrašnjih poslova, dok je iz svog dom kretao na posao i koji je u tom napadu ostao nepovrijeđen.

Ista grupa zaprijetila je novim napadom na Ibrahima i na načelnika Generalštaba Vojske Abdul Fatah al-Sisija koje smatraju odgovornim za ubistvo na stotina pristalica predsjednika Muhameda Mursija tokom vojnog puča u Kairu 3. jula.

Komisija za izradu ustava

Bivši egipatski ministar vanjskih poslova i generalni sekretar Arapske lige Amr Musa izabran je da predsjedava komisijom kojoj je povjerena izrada nacrta novog ustava.

Musa, koji je bio šef diplomatije deset godina tokom vlasti Hosnija Mubaraka, dobio je podršku 30 od 50 članova “Komisije pedesetorice”.

Privremena vlada suspendirala je ustav i očekuje da Komisija završi rad na izradi prijedloga novog ustava u roku od 60 dana, prenosi Tanjug.

Takav prijedlog ustava će zatim biti stavljen na procjenu naroda (referendum) i bit će osnova za nove parlamentarne i predsjedničke izbore, kao i preduvjet za vraćanje civilne vlasti u Egiptu, kako je planirano, početkom sljedeće godine, prenijela je agencija Reuters.

Izvor: Agencije