Mrtvi i ranjeni na protestima u Egiptu

Dvije osobe su poginule, a desetine povrijeđene u današnjim sukobima pristalica i protivnika svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, javlja agencija Anadolija.

U sukobima u gradu Dimyata, u regiji Kefr al-Batih, hicem iz vatrenog oružja je ubijena jedna osoba, dok su tri ranjene. Jedna osoba je stradala, a sedam je povrijeđeno i tokom sukoba u Aleksandriji u kojima je korišteno oružje, ali i kamenje.

U gradu Asyut na jugu Egipta snage sigurnosti su koristile suzavac i gumene metke kako bi rastjerali okupljene demonstrante.

Prema posljednjim podacima, u gradu Maadi na sjeveru Egipta došlo je do sukoba između protivnika i pristalica vlasti koja je funkcije preuzela državnim udarom, žrtava nije bilo.

Protivnici vojnog udara u Egiptu nastavili su danas s protestima pod nazivom “Narod štiti svoju revoluciju”.

Sukobi u delti Nila

Snage sigurnosti su jutros blokirale ulaze u Kairo i vršile kontrolu vozila i ljudi. Policija je blokirala i ulice koje vode do glavnih kairskih trgova.

Na marševima učestvuju i građanski pokreti koji ističu da nije pitanje povratka Muhameda Mursija na vlast, već protivljenje pokušajima da se Egipat pretvori u policijsku državu.

U gradu Tanta, u delti Nila, sigurnosne snage intervenirale su suzavcem nakon što su sukobi izbili između demonstranata protiv državnog udara i lokalnog stanovništva, rekao je naš dopisnik.

Izvor: Al Jazeera