Turska raspoređuje trupe duž granice sa Sirijom

Turska je rasporedila dodatne trupe kako bi ojačala svoju dugačku granicu sa Sirijom u slučaju eventualne intervencije u ovoj zemlji, izvijestili su u četvrtak turski mediji.

Konvoj od 35 oklopnih vozila raspoređen je u srijedu navečer na sirijskoj granici, u pokrajini Hatay, na jugu Turske, javljaju turske agencije.

Reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo javlja iz pograničnog turskog grada Antakiya da Turska jača vojno prisustvo na granici sa Sirijom iz dana u dan.

Od početka 2012. godine, Turska je znatno pojačala svoje jedinice na sirijskoj granici tenkovima i artiljerijskim baterijama, prenosi Fena.

Rakete NATO-a Patriot raspoređene su u nekoliko gradova na jugu.

U isto vrijeme, mornarica Sjedinjenih Država usidrila je razarač San Antonio u izraelsku luku Haifa.

U četvrtak poslijepodne, rat u Siriji je glavna tema sastanka zemalja članica G20 u Sankt Peterburgu.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem otputovat će u ponedjeljak u Moskvu za pregovore o Siriji s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Istovremeno, ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije sastaju se u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije, kako bi zauzeli jedinstven stav o situaciji u Siriji.

Većina zemalja Unije protivi se vojnoj opciji, za koju se zalažu Washington i Pariz. Svoj dolazak najavio je i američki državni sekretar John Kerry.

U Siriji, pobunjenici javljaju o povlačenju Vladinih snaga i zauzimanju strateški važnog gradića Maloula, udaljenog svega nekoliko kilometara od autoceste koja povezuje Damask i Homs.

Fronta Nusra i Ahraaar-u-Šam sada su glavne pobunjeničke grupe u Malouli, većinski kršćanskom mjestu sjeveroistočno od Damaska.

Većina kršćana u Siriji do sada je bila neutralna ili podržavala režim Bashara al-Assada.

Ali zbog najava mogućeg američkog napada na Damask, sve je više izvještaja o prebjegu Assadovih pristaša i priča o tome da bi se sirijski kršćani mogli pridružiti opoziciji.

FSA: Treba nam oružje

Ekipa Al Jazeere u srijedu je boravila u Siriji, u mjestu Atma u blizini turske granice, u vojnoj bazi Slobodne sirijske vojske (FSA).

Mustafa Wada, jedan od vođa  FSA za sjeverozapadno područje Sirije, od Idliba do turske granice, kaže da je je situacija na sjeveru slična kao i u ostatku zemlje, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

“Nemamo dovoljno oružja, trebamo jaču protuzračnu odbranu i rakete, raspolažemo teškim pješačkim naoružanjem. Imamo dovoljan broj boraca, ali definitivno trebamo jače naoružanje”, kaže Wada.

Ovaj zapovjednik nada se da će američki Kongres podržati prijedlog predsjednika Baracka Obame za vojnu intervenciju.
  
“Zahvaljujemo američkom narodu i Vladi u slučaju vojne intervencije protiv sirijske Vlade.Oni će napastio mjesta do kojih mi ne možemo doći jer su osigurana ili skrivena, a riječ je o mjestima gdje se skriva teško naopružanje. Podržavamo vojnu intervenciju,a  nakon nje spremni smo se boriti i srušiti Assadov režim”, rekao je Wada.

Ne žele, međutim, da kopnena vojska stupi na sirijsko tlo. Odbacuje optužbe Assadovog režima da je opozicija upotrijebila hemijsko oružje. Dodaje da čak i da ga imaju, nikada ne bi dozvolili njegovu upotrebu. 

Iako su na sjeveru Sirije sukobi između opozicionih frakcija bili česti, Wada kaže da je situacija sada znatno drugačija.

“Nemamo velikih problema s drugim jedinicama. Sada čak imamo i zajedničke operativne centre za zapovjednike, u Halepu naprimjer njih četiri, gdje zajednički donosimo odluke na terenu”, kazao je on.

A zajedništvo među snagama opozicije, kako su nam rekli, jedini je put da uspiju u svojim namjerama, javio je Čorkalo

Bejrut: Hezbollah se boji novih napada

U susjednom Libanu, Vlada nije dala nikakve upute građanima koji žive u pograničnim područjima sa Sirijom o tome šta da čine u slučaju napada, javila je iz Bejruta reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

Ekipa Al Jazeere posjetila je uporište Hezbollaha na jugu Libana. Hezbollah sudjeluje u borbama u Siriji na strani Assada.

Liban je podijeljen na šiitski jug i sunitski sjever, javlja Hrga, koja je boravila u sjedištu Hezbollaha, gdje je prije 20 dana u eksploziji autobombe ubijeno 27, a povrijeđeno više od 200 ljudi.

Hezbollah je podigao mjere sigurnosti, te je nemoguće prolaziti kroz njihovu teritoriju bez provjere.

“Na putu nije moguće vidjeti parkirana vozila. I Hezbollah se boji novih napada, pa i onih napada autobombama”, javila je Hrga.

Ruski navodi

Istraživanja ruskih eksperata su pokazala da hemikalije koje su korištene u napadu izvedenom u martu u sirijskom gradu Halepu ne pripadaju standardnoj municiji sirijske vojske i da je granata sa smrtonosnom supstancom bila slična oružju koje prave pobunjenici, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

FSA u Malouli Izvor: Harakat Ahrar ash-Sham Al Islami

Uzorci uzeti iz predgrađa Halepa, Khan al-Assal,  gdje je 19. marta izveden napad pokazuju da su projektile sa smrtonosnim nervnim gasom sarinom najvjerovatnije ispalili pobunjenici, navodi se u saopćenju. Rusija je predala izvještaj Ujedinjenim narodima.

Zaključci tog izvještaja su “izuzetno specifični”, pošto se uglavnom sastoje od naučnih i tehničkih podataka iz analiza vršenih tokom istraživanja, istaklo je Ministarstvo, dodavši da ti podaci mogu “značajno da pomognu” u istrazi UN-a o tom incidentu, prenosi ruski kanal Russia Today.

U saopćenju se naročito skreće pažnja na “masovno predstavljanje raznih informacija izvan konteksta kako bi se odgovornost za navodnu upotrebu hemijskog oružja u Siriji stavila na Damask, iako rezultati istrage UN-a još nisu objavljeni”.

‘Utiranje puta’

Na taj način, upozorava Ministarstvo, “utire se put za vojnu akciju” protiv Damaska.

Fokusirajući se na napad u Khan al-Assalu u kojem je 19. marta ubijeno najmanje 26 civila i sirijskih vojnika, a 86 ih je povrijeđeno, rusko Ministarstvo vanjskih poslova, također, kritizira “pogrešan selektivni pristup” nekih država u izvještavanju o nedavnim incidentima vezanim za navodnu upotrebu hemijskog oružja u augustu.

Prašina koja se digla povodom napada na istočno predgrađe Damaska, Ghutu, ukazala je na “očigledne pokušaje da se zabašure incidenti trovanja pripadnika sirijske vojske gasom 22, 24. i 25. augusta”, navodi Ministarstvo, uz napomenu da je Sirija sve dokaze s tim u vezi dostavila UN-u.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon rekao je u utorak da su istražitelji UN-a spremni da se vrate u Siriju radi istrage o još nekoliko slučajeva upotrebe hemijskog oružja, uključujući napad u Khan al-Assalu 19. marta.

‘Izlika za napad’

Hemijsko oružje za čiju je upotrebu optužena sirijska vlast samo je “izlika” za napad na Siriju, rekao je u četvrtak vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Khamenei.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici “koriste se hemijskim oružjem kao izlikom” i “kažu da žele intervenirati iz humanitarnih razloga”, rekao je glavni čovjek u Iranu, pošto je američki predsjednik Barack Obama zatražio odobrenje Kongresa za vojne udare kojima bi se trebao “kazniti” sirijski režim optužen da je 21. augusta blizu Damaska upotrijebio hemijsko oružje.

“SAD se vara u vezi sa Sirijom i sigurno će zbog toga ispaštati kao u Iraku i u Afganistanu”, dodao je ajatolah Ali Khamenei pred članovima Stručne skupštine, konsultativnog tijela iranskog režima.

Iran je najveći regionalni saveznik Sirije i upozorava na mogući vojni napad SAD-a i njegovih saveznika na režim Bashara al-Assada.

“SAD govori o humanitarnim pitanjima (ne bi li opravdao vojnu akciju u Siriji) a otvorio je Guantanamo i zatvor Abou Ghraib (u Iraku) i šutjeli su kada je Saddam (Hussein, bivši irački diktator) upotrijebio hemijsko oružje u Halabji (ubivši 5 000 ljudi u iračkom Kurdistanu) i protiv iranskih gradova”, dodao je ajatolah Khamenei.

“Niko ne vjeruje SAD-u kada govori o humanitarnim pitanjima”, dodao je.

Khamenei i je prije par dana upozorio na eventualni vojni napad na Siriju.

“Ova je regija bačva baruta i njezina je budućnost upitna” u slučaju vojnog udara na Siriju, rekao je prošle sedmice iranski vođa.

Podrška Irana

Iran će podržavati Siriju do kraja, izjavio je jedan od komandanata  iranske vojske Čuvari revolucije, piše iranski list Tehran Times.

General-major Qassem Suleimani je rekao da su Sjedinjene Američke Države na više načina pokušale da sruše režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, od vršenja političkog pritiska na Damask do pronalaženja izgovora kao što je optužba da je Damask upotrijebio hemijsko oružje protiv svog naroda.

Ali SAD neće ostvariti nijedan od ciljeva u Siriji i Iran će do kraja podržavati Siriju koja predstavlja front otpora za odbranu od Izraela, kazao je Suleimani u govoru pred iranskom skupštinom eksperata. 

Suleimani je komandant specijalne jedinice Čuvara revolucije zadužene za “ekstrateritorijalne” operacije.

Obraćajući se skupštini eksperata, u kojoj se nalazi 86 intelektualaca i koja bira i smjenjuje vrhovnog vođu Irana i nadgleda njegove aktivnosti, iranski predsjednik Hasan Rouhani je u srijedu rekao da će Iran i dalje činiti sve što je u njegovoj moći da spriječi američku vojnu intervenciju u Siriji.

Iran je proteklih dana, kao važan saveznik Assadove Vlade, intenzivirao diplomatske aktivnosti kako bi pokušao da spriječi zračne udare na Siriju, navodi Xinhua. 

Bez sukoba

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u srijedu da nema izgleda da bi američki vojni udar na Siriju zbog upotrebe hemijskog oružja izazvao sukob sa Rusijom, jednim od ključnih saveznika sirijskog režima.

Rusija je važan saveznik sirijskog režima i blokira napore u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da se zvanični Damask sankcionira.

Vanjskopolitički odbor američkog Senata odobrio je rezoluciju o vojnom udaru na Siriju.

Članovi Odbora glasali su 10:7 u korist rezolucije, a samo tri republikanca dala su glas za zahtjev predsjednika Baracka Obame, javio je iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Očekuje se da će Senat u punom sastavu glasati o rezoluciji sljedeće sedmice. 

Izvor: Al Jazeera i agencije