Počinje redovno zasjedanje Vijeća Evrope

Poslanicima će se obratiti i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland

Redovno jesenje zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope počet će u ponedjeljak u Strazburu, a na plenarnoj sjednici te skupštine obratit će se predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kako je saopćeno iz Skupštine Srbije, učesnicima jesenjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope obratit će se, između pstalih, predsjednik Jermenije Serz Sargsyan i predsjednik ruske Državne dume Sergej Nariškin, javlja Tanjug.

Na zasjedanju će se raspravljati o nacionalnoj sigurnosti i pristupu informacijama, funkcioniranju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini i fizičkom integritetu djece, a zatraženo je da se po hitnoj proceduri održi rasprava o situaciji u Siriji.

Poslanička pitanja

U okviru godišnje debate o aktivnostima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope će se obratiti generalni sekretar OECD-a Angel Gurria, dok će predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peter Maurer govoriti u debati o nestalim licima u evropskim sukobima.

Kako je najavljeno, jermenski ministar vanjskih poslova Edvard Nalbandian, koji je predsjedavajući Komiteta ministara, tradicionalno će predstaviti aktivnosti Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i odgovarati na poslanička pitanja, a poslanicima će se obratiti i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland.

Prvog dana zasjedanja bit će održana prva ceremonija dodjele Nagrade za ljudska prava “Vaclav Havel”, kojom se pojedinci ili nevladine organizacije nagrađuju za izuzetan doprinos društvenim aktivnostima u odbrani ljudskih prava u Evropi i šire.

Izvor: Agencije