Lavrov: SAD ucjenjuje Rusiju zbog Sirije

Lavrov je sa Kerryjem razgovarao o rješenju za Siriju

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u nedjelju optužio Sjedinjene Države da ucjenjuju Rusiju da podrži snažnu rezoluciju UN-a protiv Sirije i rekao je da je zapad zaslijepljen idejom promjene Vlade u toj ratom razorenoj zemlji.

“Ovako nas naši američki partneri ucjenjuju: ako Rusija ne podrži rezoluciju na osnovu Člana 7 Vijeća sigurnosti UN-a, onda ćemo mi prekinuti rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja”, rekao je Lavrov u intervjuu za Kanal jedan.

“Naši partneri su zaslijepljeni ideološkim ciljem promjene režima (u Siriji)”, dodao je Lavrov, javio je AFP.

On je istaknuo da jedino o čemu oni pričaju jeste o odlasku Bashara al-Assada, dok je cilj Rusije da “riješi problem hemijskog oružja u Siriji”.

Pogođena ruska ambasada

Minobacačka granata pogodila je rusku ambasadu u sirijskoj prijestolnici Damasku u nedjelju, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Trenutno nema izvještaja o mogućim žrtvama napada.

Minobacačka granata nije pogodila glavnu zgradu ambasade, javio je AFP.

Pobunjeničke snage na perferijama Damaska konstantno gađaju raketama i minobacačkim granatama Damask.

Međutim, ovo je prvi put da se napad izvrši na kompleks ambasade, ističe Opservatorij.

Rusija je odani saveznik vladi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pruža mu diplomatsku podršku i šalje oružje.

Upozorenje iz Irana

Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je zapad u nedjelju da će “zažaliti” ako dođe do bilo kakve vojne intervencije u Siriji i pozvao je na dijalog kako bi se okončao rat.

“Nemojte započinjati još jedan rat u regiji jer ćete zažaliti”, poručio je Rohani na vojnoj paradi u Teheranu zapadnim vladama koje su pozvale na vojne udare u Siriji.

“Rat ne može biti okončan ratom. Mora biti okončan politikom i dijalogom”, dodao je on.

Rohani je uputio svoje komentare uoči odlaska u New York na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gdje će 30-mjesečna sirijska tragedija biti u fokusu.

Iranski predsjednik će razgovarati o Siriji s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom na marginama godišnje sjednice i mogao bi se sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

U nedjelju, Rohani je od pobunjenika, koji se bore da svrgnu Vladu u Damasku, tražio da “sjednu za pregovarački sto” s predstavnicima vlade predsjednika Bashara al-Assada.

Opoziciona Sirijska nacionalna koalicija odbacila je raniju ponudu Rohanija da posreduje u mirovnim pregovorima Vlade i opozicije.

Izvor: Agencije