Piratska stranka nastanak duguje internetu

Pojava interneta omogućila je novu vrstu političkog djelovanja širom svijeta. Prije nekoliko godina, njemačka politička pozornica postala je bogatija za Stranku pirata. Svoj nastanak, između ostalog, duguje i tom tehnološkom izumu, koji je bio i ostao jedan od fokusa njihovog interesa.

Nakon godina bavljenja fotografijom, Ben De Biel nema problema sa drugačijom perspektivom. Svoje iskustvo stavio je na raspolaganje Piratima, uradivši neke od predizbornih plakata. O razlozima priključenja ovom političkom projektu, kaže:

„Smatrao sam njihov program pragmatičnim i ideološki veoma slobodnim. Nije bilo tački gdje bih mogao reći, na ovom mjestu se sa njima ne može razgovarati, jer je to jednostavno nedodirljivo.“

Osnovani u Berlinu

Pirati se bave mnogim temama vezanim uz Internet, poput njegovog nadzora. Stvarima koje će, kako kažu, odrediti našu budućnost. Prije digitalnog doba i pojave emaila, bila je nezamisliva pomisao da vam neko otvara poštu i svakodnevno čita pisma, kaže Ben. Građani toga još nisu svjesni, ali političari bi morali biti.

„Informacija je roba kao i druge stvari, što su u međuvremenu shvatili i veliki koncerni, međutim to se ne odslikava u svakodnevnom životu. Pitanje je kako se prema tome odnositi i da li su društvo, prije svega politika, to u stanju“, kaže Ben de Biel, član stranke Pirata Njemačke.

Jedan dio odgovora morali su ponuditi sami.

„Prvi put u njemačkoj istoriji, 2006, pripreme za osnivanje jedne partije odvijale su se na internetu pred očima javnosti. Ta otvorenost je i danas prisutna. Na njihovom internet forumu možete naći sve od statuta do programa stranke, ali i aktivno diskutovati i ako niste njen član“, javlja Al Jazeerin Elvedin Ćurovac.

Osim toga, bavljenje pitanjima o kojima druge stranke nisu znale ili nisu htjele govoriti, uticalo je na porast njihove popularnosti.

Osnovani su u Berlinu 2006. godine, a 53 člana osnivaju Pirate. Tri godine kasnije taj broj raste na 5.000. U prvom izlasku na opće izbore osvajaju dva posto glasova. Imaju zastupnike u četiri od ukupno 16 pokrajinskih parlamenata. Istovremeno broj članova povećao se pet puta.

Oni koji su se partiji priključili u posljednje vrijeme, ističu važnost svakog pojedinačnog mišljenja.

Direktna demokratija

„Kod nas je zaista u pitanju direktna demokratija pri donošenju odluka. Donose se na stranačkoj skupštini i tokom čitave godine, što zahtijeva malo više vremena nego kod ostalih stranaka ali je po meni bolji put“, navodi Anette Moellering, glasnogovornica Pirata za Savezni parlament.

„Kod Pirata svako može učestvovati i odmah pokrenuti stvari, podnositi zahtjeve i diskutovati. Kod drugih stranaka, diskutuju i odlučuju oni u gornjim redovima“, kazuje Katrin.

Pirati razvijaju vlastiti softver koji će omogućiti svim članovima da glasaju za predložene odluke bez obzira o kojem dijelu zemlje i nivou vlasti se radilo. Efikasnost će, kažu, biti bolja i bez čestih sastanaka.

Izvor: Al Jazeera