UN potvrdio upotrebu sarina u Siriji

Turski lovci oborili su sirijski helikopter koji je ušao u zračni prostor Turske [Credit: syrialivenetworksln]

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države pridružile su se Francuskoj u stavu da detalji u izvještaju istražitelja UN-a o napadu hemijskim oružjem u Siriji potvrđuju da je sirijska Vlada odgovorna za napad sarinom 21. augusta.

Izvještaj inspektora Ujedinjenih naroda (UN) potvrdio je korištenje hemijskog oružja u okolini Damska 21. augusta.


Dženan Šahović o rezoluciji UN-a o Siriji

Inspektori UN-a za hemijsko oružje u izvještaju su zaključili da postoji “jasan i uvjerljiv” dokaz da je prošlog mjeseca u napadu u Siriji upotrebljena relativno velika količina hemijskog oružja.

Naglašavaju da je to oružje korišteno protiv civila u sukobu između pobunjenika i vojske Bashara al Assada. UN nije dao odgovor na pitanje – ko stoji iza napada hemijskim oružjem u predgrađu koje drže sirijski pobunjenici.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon danas je pred Vijećem sigurnosti kazao da upotreba hemijskog oružja u Siriji predstavlja “ratni zločin”.

Saglasnost za sankcije

Zatražio je da sirijski čelnici, koje nije imenovao, “polože račun” za taj “prezira vrijedan zločin” a Vijeće sigurnosti pozvao da predvidi sankcije ne bude li Damask poštovao plan uništenja svog hemijskog arsenala koji su pripremili Washington i Moskva.

“Zahtijevam da Vijeće donese jasnu rezoluciju”, rekao je Ban.

Podsjetio je da “u slučaju da Damask ne bude poštovao svoje obaveze da će Vijeće sigurnosti donijeti mjere u skladu sa 7. poglavljem UN-ove Povelje”. To poglavlje predviđa sankcije koje mogu uključivati i primjenu sile ako neka zemlja ne poštuje odluku Vijeća.

Rouhani: Iran prihvata svaku vlast u Siriji

Predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je da će njegova zemlja prihvatiti svaku vlast u Siriji koju izabere sirijski narod.

“Mi ćemo prihvatiti svakoga koga sirijski građani izaberu”, rekao je on.

Ta njegova izjava je malo drugačija od komentara drugih iranskih lidera koji su često isticali da Iran podržava svog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i optuživali Zapad za pobunu protiv njega.

Predsjednički izbori u Siriji planirani su za 2014, ali malo ko u opoziciji izbore shvaća ozbiljno ili vjeruje da uopće mogu biti održani dok se u zemlji vodi građanski rat, navodi AP.

Opozicione grupe kažu da su protiv pregovora sa Assadovom vladom, osim ako njihov cilj nije dogovor o Assadovom odlasku s vlasti.

“Saglasan sam da moraju postojati sankcije (za Damask) u slučaju nepoštovanja obaveza”, rekao je Ban i dodao da su pronađeni “očiti i sigurni dokazi” da je 21. augusta protiv civila u Damasku upotrijebljen otrovni plin sarin.

“Rezultati istrage su mučni i nepobitni”, rekao je Ban. “Činjenice same govore.”

Osim uzimanja uzoraka, stručnjaci su, dodao je Ban, ispitali više od 50 preživjelih, ljekara i članova spasilačkih ekipa. Oni su opisali “cijeli niz simptoma” od otežanog disanja, svrbeža očiju, mučnine do gubitka svijesti. Spasioci su “vidjeli velik broj ljudi koji leže na zemlji, mnogi su bili mrtvi ili su bili bez svijesti”, bez vidljivih ozljeda na tijelu, dodao je Ban.

Istražioci UN-a nadaju se da će na teren izaći što prije, kako bi se saznalo ko je izvršio hemijski napad ali i druge ratne zločine.

Zahtjev za osnažnom rezolucijom

Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države dogovorili su se u ponedjeljak u Parizu da zatraže donošenje “jake i jasne” rezolucije Ujedinjenih naroda koja postavlja precizne i obavezujuće rokove za uklanjanje hemijskog oružja iz Sirije, saopćio je kabinet francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Saopćenje je uslijedilo poslije razgovora ministara vanjskih poslova tih triju zemalja i Hollandea u francuskoj prijestonici, dva dana nakon što su Rusija i SAD postigli sporazum o hemijskom oružju koji bi mogao spriječiti američku vojnu invaziju na Siriju, prenijela je agencija Reuters.

Povodom tog sporazuma Rusije i SAD-a, postignutog u Ženevi, oglasio se i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Grčke Evangelos Venizelos.

“Okvirni sporazum koji je postignut u Ženevi o hemijskom naoružanju u Siriji je veoma pozitivan razvoj događaja, koji može dati doprinos pokušajima da se postigne sveobuhvatno političko rješenje u Siriji i dozvoliti da Vijeće sigurnosti UN-a odigra svoju ulogu kako bi se postigao mir u svim krajevima svijeta”, navedeno je saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Grčke.

Izvještaj UN-a: Brojni zločini pobunjenika

Ubistva, zločini i druga kršenja pravila i propisa ratovanja od pobunjenika, uključujući strane borce koji pozivaju na džihad, sve su brojniji na sjeveru Sirije, saopćili su u ponedjeljak UN-ovi istražitelji.

“Diljem sjeverne Sirije došlo je do porasta u broju zločina i kršenja pravila i propisa ratovanja koja čine ekstremističke antivladine naoružane grupe zajedno s borcima koji dolaze iz drugih zemalja”, rekao je čelnik UN-ove Istražne komisije Paulo Pinheiro.

“Sada cijele brigade ratnika čine borci koji su prešli u Siriju, a El Muhadžirin je jedna od najaktivnijih”, rekao je on.

Istražitelji su ranije saopćili da strani borci dolaze iz više od 10 zemalja, uključujući Afganistan i rusku regiju Čečeniju, kao i borci povezani s El-Kaidom (Front El-Nusra) podržavaju sirijske pobunjenike.

Libanski Hezbolah se bori zajedno s vladinim snagama, podsjeća Reuters.

Istraga UN-a

Inspektori UN-a istraživali su posljedice hemijskog napada od 21. augusta, za koji Zapad odgovornost pripisuje režimu u Damasku, koji, međutim, tvrdi da su napad izveli pobunjenici.

Pedeset svjetskih stručnjaka iz oblasti medicine, uključujući tri dobitnika Nobelove nagrade, pozvali su u ponedjeljak sve strane u sukobu u Siriji da poštede bolnice, ljekare i medicinske sestre, uz upozorenje da je sirijska medicinska infrastruktura na ivici kolapsa, jer je meta namjernih napada.

“Sistematski napadi na pripadnike medicinske profesije, objekte i pacijente narušavaju sirijski zdravstveni sistem, zbog čega je skoro nemoguće da civili dobiju suštinske medicinske usluge”, navode stručnjaci u otvorenom pismu u medicinskoom žurnalu Lancete.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 37 posto sirijskih bolnica je uništeno, a još 20 posto je teško oštećeno, navodi se u pismu, prenio je AFP.

U apelu se upozorava na to da su improvizirane klinike postale pravi medicinski centri i da su prepune ranjenih i bolesnih ljudi.

U Halepu samo 36 ljekara

Medicinski stručnjaci objavili su da je 469 zdravstvenih radnika trenutno u zatvoru, a da je blizu 15.000 ljekara bilo primorano pobjeći u inostranstvo.

“Od skoro 5.000 ljekara u Halepu prije početka sukoba ostalo ih je samo 36”, navodi se u otvorenom pismu.

Medicinari su pozvali sirijsku vlast i sve naoružane grupe da se uzdrže od napada na bolnice, ambulante, medicinske objekte i skladišta, zdravstvene radnike i pacijente, kao i da omoguće liječenje svih pacijenata.

Oni su uputili poziv da lica koja to rade budu pozvana na odgovornost, u skladu s međunarodno priznatim pravnim standardima.

Izvor: Agencije