Nakon pet mjeseci otvoren Kaesong

Više desetaka južnokorejskih automobila, kamiona i djelatnika prešlo je sjevernokorejsku granicu u ponedjeljak (Getty Images)

Južnokorejski poslovni ljudi prešli su u ponedjeljak ujutro granicu i ušli na sjevernokorejski teritorij do zajedničkog industrijskog parka Kaesong, koji je ponovno otvoren nakon pet mjeseci.

Specijal

Dvije zemlje su se prošle sedmice dogovorile da 16. septembra ponovno otvore zajednički industrijski park Kaesong, smješten desetak kilometara od granice, koji je bio zatvoren prije pet mjeseci zbog vojnih napetosti između dviju Koreja, prenosi Hina.

Više desetaka južnokorejskih automobila, kamiona i djelatnika prešlo je granicu oko 8:30 sati po lokalnom vremenu.

Kaesong je utemeljen 2004. godine kao rijedak simbol međukorejske saradnje i uglavnom je neokrznut preživljavao sve napetosti na Korejskom poluotoku.

Porast napetosti

U aprilu, nakon trećeg sjevernokorejskog nuklearnog testa, napetost je porasla i Pjongjang je praktično zatvorio Kaesong, jer je povukao skoro 53.000 sjevernokorejskih radnika zaposlenih u 123 južnokorejske fabrike.

Dvije Koreje su se prošlog mjeseca dogovorile da nastave rad u toj zoni, važnom izvoru čvrste valute za sjevernokorejski režim.

Sporazumom je Sjever prihvatio zahtjev Juga da se Kaesong otvori stranim ulagačima.

Seul taj potez smatra garancijom da ubuduće neće biti zatvaranja industrijskog kompleksa.

Sporazum od srijede sadrži i plan da se u oktobru u Kaesongu održe prezentacije za strane ulagače.

Izvor: Agencije