Concordia će biti uspravljena i rastavljena

Ronioci su upumpali 18.000 tona cementa u komore ispod broda kako bi se podupro brod i kako bi se spriječilo da se prelomi u operaciji (EPA)

Talijanska Agencija za civilnu zaštitu počet će idućeg tjedna akciju podizanja i uspravljanja olupine broda Costa Concordia, 20 mjeseci nakon brodoloma i pogibije najmanje 30 ljudi nedaleko od toskanskog otoka Giglio.

Veliki kruzer, koji je djelomično bokom uronjen u plitko more od nesreće koja se dogodila u siječnju 2012. godine, bit će uspravljen s morskog dna na podvodne platforme.

Točan dan uspravljanja Concordie još nije utvrđen, no povjerenik civilne zaštite Franco Gabrielli najavio je kako će to najvjerojatnije biti ponedjeljak.

Ronioci su upumpali 18.000 tona cementa u komore ispod broda kako bi se podupro brod i kako bi se spriječilo da se prelomi u operaciji koja bi trebala trajati od 12 do 24 sata, u okviru akcije spašavanja koja bi ukupno trabala stajati najmanje 300 milijuna dolara.

Potraga za nestalima

Ukoliko bi inžinjeri i posada uspjeli ispraviti Concordiju, brod će biti dovučen do luke, gdje će biti rastavljen.

Costa Concordia je udarila u podmorsku stijenu kada se previše približila obali, nakon čega su s njega evakuirane 4.000 putnika, a najmanje 30 poginulo.

Kad idućeg tjedna počnu radovi bit će to prilika za potražiti tijela dvije osobe, Talijana i Indijca, nestale u nesreći.

Izvor: Agencije