Samit G20 bez sastanka Putina i Obame

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki Barack Obama neće se sastati na summitu G20 u septembru u Sankt Peterburgu, rekao je u petak diplomatski savjetnik Kremlja Jurij Ušakov.

“Predsjednik Obama trebao je posjetiti Moskvu, svi to znaju. Ta posjeta je otkazana, a što se tiče susreta u Sankt Peterburgu, on nije ni predviđen (…) budući da smo polazili od načela da će se sastati na samitu u Moskvi”, rekao je Ušakov, prenosi Hina.

Odgovarajući na pitanje hoće li Rusija uzvratiti protumjerama nakon otkazivanja Obamine posjete Moskvi, Ušakov je rekao da neće.

“Ne, kako da odgovorim na ovo? Rekli smo da smo razočarani tom odlukom, ali smo istakli da poziv (da dođe u Rusiju) i dalje vrijedi”, rekao je savjetnik Ušakov.

Azil za Snowdena

“Nadamo se da će se američka strana prije ili kasnije vratiti tom pitanju”, kazao je Ušakov.

Barack Obama je odlučio otkazati susret na vrhu s ruskim kolegom Vladimirom Putinom planiran početkom septembra u Moskvi, a Bijela kuća je tu neočekivanu odluku obrazložila nedostatkom “napretka” u rusko-američkim vezama.

Rusija je 1. augusta odobrila privremeni azil američkom bjeguncu Edwardu Snowdenu koji od 23. juna nije smio napustiti moskovski aerodrom na koji je doputovao iz Hong Konga.

SAD je u više navrata tražio od Rusije da informatičkog stručnjaka i bivšeg konsultanta američke obavještajne službe izgna u domovinu, gdje je optužen za špijunažu, pošto je otkrio da Washington prati elektronske komunikacije u svijetu, što je uzdrmalo međunarodnu javnost.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Bijela kuća navodi neslaganje s ruskom politikom kao razlog, no pretpostavlja se da odluka ima veze sa slučajem Snowden.

Published On 07 Aug 2013

Odluku ruskih vlasti da odobre azil bivšem djelatniku američke Nacionalne sigurnosne agencije Edwardu Snowdenu, Bijela kuća je opisala kao potez koji bi mogao unazaditi odnose dvije države. Šta slučaj Snowden znači za odnose između SAD-a i Rusije? Kako uskladiti njihove vojno-političke interese širom svijeta? Može li stanje dodatno komplikovati odluka ruske vlade o azilu za […]

Published On 06 Aug 2013

Bijela kuća zabrinuta je odlukom ruskih vlasti da bivšem zaposleniku Nacionalne agencije za sigurnost Edwardu Snowdenu odobre azil. Kako je priopćeno, ova odluka mogla bi unazaditi odnose Amerike i Rusije. Istodobno, reakcije su građana o cijelom slučaju podijeljene. 

Published On 02 Aug 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO