Parlament izglasao nepovjerenje češkoj Vladi

Zeman je izjavio je u Parlamentu da će Rusnok ostati na funkciji do okončanja istrage o korupciji (EPA)

Novoj tehnokratskoj Vladi Češke Republike izglasano je nepovjerenje u Parlamentu i očekuje se da će ona podnijeti ostavku, prenosi AP.

U glasanju u kasnim večernjim satima u srijedu, samo 93 parlamentarca od prisutnih 193 u donjem domu podržali su Vladu premijera Jirija Rusnoka.

Da bi Parlament izglasao povjerenje potrebno je da”za” glasa više od polovine prisutnih poslanika, javio je AFP.

Ovakvim rezultatom zemlja ulazi u novu političku krizu, prenose agencije.

Predsjedik Miloš Zeman imenovao je novi kabinet prošlog mjeseca nakon kolapsa u junu centralno-desničarske koalicione vlade premijera Petra Nečasa.

Zemanov izbor Rusnoka izazvao je ljutnju koalicije, iako nije uspjela biti ujedinjena, jer su trojica njenih članova odbila da glasaju protiv Vlade.

Prijevremeni izbori

Rusnok je rekao da će on i Vlada podnijeti ostavku kako to Ustav nalaže, prenosi Reuters.

Britanska agencija dodaje da će Rusnok vjerovatno ostati premijer dok traju diskusije političkih partija o održavanju prijevremenih izbora prije kraja ove godine.

Konzervativna partija TOP09 zatražila je održavanje specijalne skupštinske sjednice na kojoj će se to raspraviti, čime rastu šanse da se izbori održe prije redovnog glasanja u maju 2014. godine, navodi Reuters.

Uoči glasanja o povjerenju, Zeman je izjavio je u Parlamentu da će Rusnok ostati na funkciji do okončanja istrage o korupciji, čak i ako Vlada ne osvoji povjerenje poslanika.

“Istraga će biti završena u toku nekoliko narednih sedmica”, rekao je Zeman.

Tokom istrage o korupciji u višim organima vlasti, otvorenoj u junu, uhapšena su tri bivša poslanika tada vladajuće Građanske demokratske partije, kao i Nečasova šefica kabineta, Jana Nadiova.

Rusnokova Vlada imenovana je 10. jula, a po zakonu morala je da u roku od 30 dana prođe glasanje o povjerenju u Parlamentu.

Izvor: Agencije