Šira lista jevrejskih naselja sa poticajima

Na Zapadnoj obali podignuto je više od 100 jevrejskih naselja i u njima i u istočnom Jerusalemu živi oko 560.000 Jevreja (Reuters)

Izraelska Vlada proširila je u nedjelju listu jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali koja će dobijati njene poticaje.

Takva odluka je pala nepunu sedmicu nakon obnove bliskoistočnih mirovnih pregovora koji su bili u zastoju tri godine i mogla bi da ima negativan efekat, piše Tanjug.

Vlada je odobrila čitav niz subvencija za stanovanje i zajmove za više od 600 zajednica koje se nalaze u takozvanim područjima nacionalnog prioriteta.

Na listi su i siromašni gradovi u okviru granica Izraela, ali i desetine jevrejskih naselja na teritoriji gde Palestinci žele da osnuju svoju nezavisnu državu.

Ta država će obuhvati i Pojas Gaze, a istočni Jerusalem bio bi glavni grad.

Izrael je osvojio sve te teritorije u šestodnevnom ratu 1967. godine, a istočni Jerusalem je kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Na Zapadnoj obali podignuto je više od 100 jevrejskih naselja i u njima i u istočnom Jerusalemu živi oko 560.000 Jevreja.

Vlada Izraela se nada da će subvencijama ohrabriti više ljudi da se presele u zajednice koje su na listi nacionalhih prioriteta. 

Proces radi procesa

Izraelski ljevičarski pokret “Mir sada” upozorio je da se trenutno na listi nalazi 91 naselje, a bilo ih je 85, i da su skoro sva u područjima koje bi Izrael morao da evakuira kako bi se otvorio put stvaranju palestinske države, navodi  AP.

Predstavnik pokreta Lior Amihaj rekao je da su tri naselja dodata na listu osnovana bez odobrenja Vlade i kasnije legalizirana.

Hanan Ashravi, članica palestinskog pregovaračkog tima rekla je jučer da ovakav potez potvrđuje palestinske sumnje da Izrael samo želi da ima pokriće zbog obnove pregovora, ali neće da se postigne dogovor o podjeli.

“To je tačno ono što Izrael želi da ima proces radi procesa i u isto vrijeme da slobodno uništava ciljeve”, rekla je ona, upozoriviši da će to imati destruktivni utjecaj na pregovore.

Glasnogovornik izraelske Vlade Mark Regev kazao je da u slučaju naselja sve zgrade ili infrastruktura zahtijevaju dodatno odobrenje vlasti.

Četiri izraelska ministra su se uzdržala od glasanja, upozorivši na negativan uticaj na pregovore.

Mirovni pregovori su obnovljeni u u ponedjeljak Washingtonu i planirano je da se nastave uskoro u Jerusalemu.

Sjedinjene Američke Države, koje su doprinijele obnovi, žele da se sporazum postigne u roku od devet mjeseci. 

Izvor: Agencije