Papa počeo reformu Vatikana

Nadbiskup Pietro Paroliin, vatikanski diplomata, preuzet će u oktobru ključno mjesto državnog sekretara, premijera Vatikana i glavnog pomoćnika pape Franje, funkciju koja se često naziva “zamjenikom pape”, a njegovo imenovanje predstavlja početak velike reorganizacije u Rimskoj kuriji, javlja Tanjug.

Poglavar Rimokatoličke crkve odlučio je da Parolin na najvažnijem mjestu u Vatikanu poslije papskog, zamijeni Tarcisioa Bertonea, koga mnogi krive što nije spriječio etičke i finansijske skandale koji su obilježili osmogodišnju vladavinu prethodnog pape Benedikta XVI.

Parolin (58) je relativno mlad, ali veoma iskusan vatikanski diplomata. Ako bi papa umro ili se povukao s tog mjesta, kao što je bilo u slučaju Benedikta XVI prošlog februara, svi visoki svećenici Vatikana automatski bi izgubili svoje položaje, piše Tanjug.

Papa Franjo privremeno je vratio na posao sve bivše šefove sektora, uključujući i kardinala Bertonea, dok je planirao i razmatrao radikalnu rekonstrukciju Rimokatoličke crkve.

Reforma Vatikanske banke

Poslije šest mjeseci od kada je preuzeo funkciju, papa Franjo je pokrenuo administrativne reforme Vatikana.

Analitičar u Vatikanu Greg Burk, prokomentirao je da je nadbiskup Parolin bio zamjenik šefa vatikanske diplomatije prije nego što je postao ambasador i da zna kako Vatikan funkcionira, kao i kako deluje Rimokatolička crkva širom svijeta.

“Papa Franjo će snažno računati na njega kad je u pitanju sve što se tiče međunarodnih odnosa”, ocijenio je Burk.

Vatikan ima diplomatske odnose sa više od 170 zemalja.

Novi državni sekretar stupit će na dužnost sredinom oktobra, pošto papa Franjo 1. oktobra bude predsjedavao inauguracionom skupu osmorice kardinala iz različitih zemalja, koje je imenovao da ga savjetuju o političkim pitanjima crkve.

Papa Franjo također je pokrenuo reformu Vatikanske banke, koja je navodno zatvarala oči pred činjenicom da su se neki njeni klijenti bavili pranjem novca i imenovao Odbor katoličkih ekonomista, kako bi ga savjetovao o finansijskim pitanjima.

Izvor: Agencije