Smrtonosni napad na iračkoj pijaci

Najmanje 16 osoba je poginulo, a 24 je povrijeđeno u eksploziji automobila-bombe na jednoj pijaci sjeverno od Bagdada, javio je France Press, pozivajući se na policijske i ljekarske izvore.

Eksplozija se desila u pretežno sunitskom gradu Samarri, navela je francuska agencija, dodajući da među žrtvama ima žena i djece, prenosi Tanjug.

Bomba je eksplodirala u večernjim satima, kada siromašnije stanovništvo u većem broju dolazi na pijacu kako bi po povoljnijim cijenama kupili poljoprivredne proizvode.

Pijaca se nalazi u naselju Jiberia i najveća je u Samarri.

Val nasilja

Ranije u četvrtak zvaničnici su saopćili da je u srijedu u valu nasilja u Iraku 75 ljudi poginulo, a više od 20 ranjeno.

U Bagdadu je u četvrtak registrirano više bombaških napada, od kojih su najsmrtonosniji bili usmjereni na dijelove grada u kojima preovlađuje šiitsko stanovništvo.

Sve se više strahuje da Irak možda ponovo klizi u sektaške sukobe “svakog sa svakim”, u kakvima je 2006. i 2007. godine poginulo na desetine hiljada ljudi.

Broj iračkih žrtava tokom augusta se tako popeo na više od 600.

Nijedna grupa zasad nije preuzela odgovornost za napade u četvrtak, ali sunitske grupe, povezane sa Al-Kaidom, često izvode takve koordinirane akcije protiv šiita.

Izvor: Agencije