IAEA: Iran uvećao nuklearne kapacitete

Pregovori između IAEA i Irana bit će nastavljeni 27. septembra (EPA)

Iran je instalirao oko 1.000 centrifuga najnovije tehnologije za obogaćivanje urana i sprema se da ih testira, stoji u kvartalnom izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

S druge strane, od prethodnog majskog izvještaja IAEA, iranske zalihe nuklearnog materijala su samo malo uvećane i još su ispod nivoa koji je Izrael proglasio”crvenom linijom”, koja bi mogla da izazove vojnu akciju, izvještava Reuters.

Izvještaj IAEA ukazuje da Iran nastavlja sa svojim kontroverznim nuklearnim programom u trenutku kad Zapad iščekuje poteze novog, umjerenog predsjednika Hassana Rouhanija, koji bi ublažili tenzije.

IAEA upozorava da se najnovijim izvještajem uglavnom pokriva period prije stupanja na vlast Rouhanija 3. augusta.

Glasnogovornik IAEA objavio je kako će pregovori između Agencije i Irana oko iranskog nuklearnog programa biti nastavljeni 27. septembra.

Prethodna runda pregovora između dvije strane je održana sredinom maja, prije izbora Hassana Rouhanija za predsjednika. Rouhani je bio vodeći nuklearni pregovarač Teherana za vrijeme vlade reformističkog predsjednika Mohammada Khatamija početkom ovog stoljeća.

Promjene u pregovaračkim timovima

Septembarski pregovori će biti održani u Beču, rekao je glasnogovornik IAEA, ne precizirajući ko će u njima učestvovati.

Vjerovatno je da će biti velikih promjena u sastavu dva tima, budući da je u međuvremenu promijenjen iranski predstavnk u IAEA-u, a glavni inspektor agencije treba da se penzionira u septembru, prenose agencije.

Od novembra 2011. do sada su delegati IAEA i iranski zvaničnici održali deset rundi neuspješnih pregovora.

IAEA želi da Iran omogući pristup mjestima, dokumentima i naučnicima uključenim u njegove navodne napore na izradi atomskog oružja, koji su, kako se pretpostavlja u IAEA-u, uglavnom bili aktuelni prije 2003, ali je moguće da još traju.

S druge strane, Iran ističe da njegov nuklearni program isključivo služi za energetske i medicinske ciljeve, a da sumnje međunarodne agencije počivaju na pogrešnim obavještajnim podacima špijunskih agencija kao što su američka CIA i izraelski Mossad.

Izvor: Agencije