Dokumenti Snowdena o crnom budžetu SAD-a

Broj zaposlenika Centralne obavještajne službe premašuje 21.000 (EPA)

Američka Centralna obavještajna agencija zatražila je za 2013. godinu budžet od 14,7 milijardi dolara, a broj njenih zaposlenika premašuje 21.000, objavio je Washington Post, na osnovu dokumenta koji je pribavio zviždač Edward Snowden.

Prvi put su objavljene pojedinosti o budžetu 16 američkih obavještajnih agencija, takozvani crni budžet Sjedinjenih Američkih Država, što omogućava da se shvati kako su raspoređena sredstva unutar goleme obavještajne zajednice.

Vlada svake godine objavljuje tek ukupan iznos budžeta; u 2012. godini je bio 55 milijarda dolara, za 2013. budžetsku godinu Vlada je tražila od Kongresa 52,6 milijarda a za 2014. godinu 48,2 milijarde dolara.

Tome se pridodaju vojnoobavještajni programi Pentagona (23 milijarde dolara u 2013. i 14 milijardi dolara zatraženih za 2014. godinu), prenosi Hina.

Ukupno je 107.035 zaposlenih u jednoj od tih američkih agencija, među kojima gotovo 35.000 radi na šifriranim poslovima, uključujući i Agenciju za nacionalnu sigurnost, zaduženu za praćenje komunikacija u svijetu i za elektronski nadzor.

Nakon CIA-e (14,7 milijardi dolara), najveći budžet imaju NSA (10,8 milijardi dolara) i Nacionalni ured za izviđanje, koji je zadužen za američke špijunske satelite (10,3 milijardi dolare).

Nestabilniji nego ikad

U jednom poglavlju dokumenta navodi se da SAD “neprestano” nadzire Sjevernu Koreju pomoću fotografskih snimki, uzimanja uzoraka zraka i snimanja infracrvenim kamerama kako bi otkrio nuklearnu aktivnost komunističkog režima.

Iz dokumenta proizlazi da je nakon napada 11. septembra 2001. godine ukupni budžet namijenjen obavještajnim službama udvostručen i procjenjuje se na više od 500 milijardi dolara od 2001. godine.

“Današnji svijet je nestabilniji nego ikad u zadnjih 50 godina”, rekao je za Washington Post James Clapper, direktor za nacionalno obavještavanje.

“Čak i uz povećanje troškova za obavještajnu zajednicu, SAD troši manje od jedan posto bruto društvenog proizvoda za obavještavanje”, dodao je on.

Snowden se trenutno nalazi u Rusiji, gdje je dobio jednogodišnji privremeni azil.

Dokumentima kojih se domogao dok je radio za NSA kao računarski administrator koristili su Guardian i Washington Post nakon prvih otkrića u junu.

Izvor: Agencije