Najmanje sedam mrtvih u urušavanju zgrade

Još se između 15 i 20 osoba nalazi pod ruševinama zgrade (Reuters)

Najmanje sedam osoba je poginulo, dok ih je više od 20 ostalo zarobljeno nakon što se urušila četverospratna stambena zgrada u zapadnoindijskom gradu Vadodara, kazali su zvaničnici.

Blok zgrada koje je izgradila Vlada u gradskom području Manjalpur, urušio se u srijedu rano ujutro po lokalnom vremenu, izjavio je gradski zvaničnik Vinod Rao.

„Još se između 15 i 20 osoba nalazi pod ruševinama zgrade“, kazao je Rao za agenciju AFP, dodavši kako je do sada pronađeno pet tijela poginulih.

Spasilačke službe u Vadodari, koja se nalazi 110 kilometara od glavnog grada indijske provincije Ahmedabada, izvukle su osam ljudi iz ruševine zgrade koja je imala 14 stanova.

Slabi standardi

Još jedan stambeni blok u blizini se također srušio, ali je on ranije bio ispražnjen.

Prošlog mjeseca, dvospratni hotel u južnom gradu Secunderabad se srušio. Tom prilikom je poginulo 13 osoba, a 17 ih je bilo povrijeđeno.

Česte nesreće u proteklim mjesecima, koje su usmrtile na desetine osoba, istakle su slabe standarde izgradnje u Indiji, gdje su velika potražnja za stanovima i visok stepen korupcije rezultirali brojnim ilegalno izgrađenim zgradama i manjkom sigurnosnih provjera.

Izvor: Agencije