Bo Xilai na suđenju pobijao iskaz svjedoka

Optuženi bivši kineski čelnik Bo Xilai je u subotu, trećeg dana suđenja, odbacio iskaz svjedoka tužiteljstva, istaknuvši da čak ni “najgluplji” dužnosnici u Kini ne govore o korupciji preko telefona.

Bo Xilai, koji na sudu odgovara za pronevjeru državnog novca, ismijao je izjave Wang Zhengguanga, direktora urbanističkog ureda u Dalianu u vrijeme Boova mandata na čelu toga grada.

Wang je na sudu izjavio da je čuo Boa kako u telefonskom razgovoru sa suprugom Gu Kailai traži od nje da preuzme isplatu pet miliona juana (612 000 eura) namijenjenih projektu na području javnog graditeljstva.

“Bi li korumpirana osoba tako postupila? Mislite li da bih o tako osjetljivu pitanju govorio preko telefona?”, uzvratio je Bo Xilai protupitanjima.

“To ne bi učinili ni najgluplji među političarima. Čak bi se i najgluplji među njima upitali tko je još u Dalianu upoznat s novcem” koji je pronevjeren, dodao je.

“Svi koji me poznaju dobro znaju da prije nego li s nekim razgovaram tražim da isključi mobitel. Po naravi sam oprezan”, napomenuo je nekadašnji visoki dužnosnik.

Kao i prethodnih dana, ovi dijelovi rasprava potječu iz zapisnika koje u obliku mikroblogova objavljuje sud u Jinanu, na kojemu se Bou Xilaju sudi od četvrtka.

Bivšeg člana moćnog politbiroa Komunističke partije tereti se i da je od dvojice poslovnih ljudi primio mito u vrijednosti 2,67 miliona eura te da je zloupotrijebio svoje ovlasti kako bi spriječio kriminalističku istragu u vezi sa svojom suprugom.

Vlasti pomno prate ovo osjetljivo suđenje koje će se, prema općem mišljenju stručnjaka, završiti presudom koju je već donijela komunistička vrhuška.

Izvor: Agencije