Doživotna kazna za ubojstva Afganistanaca

Bivši američki vojnik Robert Bales osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu, bez mogućnosti pomilovanja, nakon što je proglašen krivim za ubojstva 16 afganistanih seljaka koja su se dogodila u ožujku 2012.

Vojna porota od šest članova izrekla je kaznu nakon manje od dva sata rasprave.

Dok su ga odvodili u zatvor, Bales nije pokazao nikakve emocije. Nečasno je otpušten iz vojske i zapovijeđeno mu je da vrati do sada dobivene plaće i beneficije.

Majka Roberta Balesa plakala je tijekom izricanja kazne, dok je prevoditelj pokazao “palčeve gore” Afganistancima koji su preživjeli masakr, a koji su se nalazili u sudnici. Oni su svjedočili prije nekoliko dana, javlja AFP.

Već je ranije, tijekom procesa nagodbe kako bi izbjegao smrtnu kaznu, taj 40-godišnjak priznao krivnju za ubojstva seljaka u ožujku prošle godine.

Isprike za ‘kukavički čin’

Balesu se sudilo pet dana.

Prethodno se bivši američki vojnik ispričao za svoj “kukavički čin”.

Robert Bales rekao je na suđenju da je djelovao “pod maskom straha” i da se “razmetao hrabrošću” kada je napustio vojnu bazu u provinciji Kandahar te izvršio pokolj nad ljudima u dva sela, koji su ga preklinjali da ih poštedi.

“Isprike nisu dovoljne, ali žao mi je”, rekao je Bales vojnoj poroti. “To što sam učinio bio je kukavički čin.”

Masakr je izazvao snažne demonstracije, a Sjedinjene Američke Države su privremeno suspendirale borbene operacije u Afganistanu.

Izbjegao smrtnu kaznu

Bales je u lipnju priznao da je kriv, kako bi izbjegao smrtnu kaznu za ubojstva počinjena 11. ožujka 2012. godine.

Tada je rekao da je ljut na sebe, jer je ranije stalno bio bijesan, previše konzumirao alkohol i skrivao svoje probleme.

Nije mogao objasniti vojnom sucu zašto je ubio Afganistance.

“Nema razloga na svijetu za te grozne stvari koje sam učinio”, rekao je tada.

Njegovi odvjetnici pokušavali su uvjeriti vojnu porotu da je Bales “pukao” nakon četiri borbene operacije. Kažu da je patio od posttraumatskog stresa.

Na suđenju su svjedočili i Afganistanci koji su preživjeli napad, te obitelji žrtava. Balesovi odvjetnici nisu ispitivali afganistanske svjedoke.

Izvor: Agencije