Suđenje Pistoriusu zakazano za 3. mart

Pistorius je prošle godine u Londonu postao prvi atletičar s obje amputirane noge koji se takmičio na Olimpijskim igrama

Suđenje južnoafričkoj olimpijskoj i paraolimpijskoj atletskoj zvijezdi Oscaru Pistoriusu za ubistvo njegove djevojke Reeve Steenkamp zakazano je za 3. mart 2014. godine, javlja u ponedjeljak Reuters.

Dvadesetšestogodišnji Pistorius, poznat po nadimku “Blade Runner”, ima amputirane obje potkoljenice. Rođen je bez fibule, duge kosti u potkoljenici, i prije prvog rođendana amputirane su mu obje noge ispod koljena.

Ušao je u historiju jer je prošle godine u Londonu postao prvi atletičar sa obje amputirane noge koji se takmičio na Olimpijskim igrama.

Na OI u Londonu ušao je u polufinale utrke na 400 metara te je u istoj disciplini na Paraolimpijskim igrama osvojio zlatnu medalju.

Optužnica ga tereti za ubistvo s predumišljajem manekenke i djevojke Steenkamp u njegovu domu u Pretoriji 14. februara.

Molio i brisao suze

Pistorius, međutim, tvrdi da je pucao u vrata kupaonice u samoodbrani, vjerujući da je u kuću ušao provalnik.

Steenkamp je prostrijeljena u glavu, ruku i kuk i umrla je na licu mjesta. Saslušanje u ponedjeljak održano je na dan kada bi Steenkamp navršila 30 godina.

Optužba tvrdi kako je dobro znao da nije riječ o provalniku, već o Steenkamp, s kojom se prije toga svađao, i da je počinio ubistvo s predumišljajem.

Pistorius je u sudnici molio i brisao suze, a pratili su ga sestra Aimee i brat Carl.

Izvor: Agencije