Ruski astronauti izašli iz stanice ISS

Inženjeri zrakoplovstva Fjodor Jurčikin i Aleksander Misurkih izašli su van stanice (EPA)

Dvojica ruskih astronauta izašla su u petak van Međunarodne svemirske stanice (ISS) kako bi položili električne i komunikacijske kablove za novi istraživački laboratorij koji bi na ISS trebao stići u decembru.

Inženjeri zrakoplovstva Fjodor Jurčikin i Aleksander Misurkih otvorili su vanjska vrata ISS-a i izašli van stanice u rano poslijepodne po srednjevropskom vremenu.

Jurčikinu je ovo sedma svemirska šetnja, a Misurkinu druga.

Treća od šest planiranih šetnji

Tokom boravka izvan stanice njih će dvojica položiti dva energetska kabla i jedan komunikacijski za novi ruski višenamjenski laboratorij pod imenom Nauka.

Riječ je o trećoj od ukupno šest planiranih svemirskih šetnji ruskih astronauta ove godine.

Američka svemirska agencija NASA u međuvremenu istražuje slučaj propusnosti astronautske kacige koja je dovela do prekida svemirske šetnje druge dvojice članova posade ISS-a sredinom juna.

Izvor: Agencije


Povezane

Kako bi simulirala uslove života na Marsu, NASA je napravila bazu na vulkanu na Havajima u kojoj sada žive naučnici. Projekt omogućava nekolicini astronauta da osjete s čim bi se mogla suočiti potencijalna ljudska misija na Crvenoj planeti. Najviše problema stvara zdrava i raznolika prehrana.

Published On 11 Aug 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO