Liban optužio Izrael za napad u Bejrutu

Ulice u južnom dijelu Bejruta osvanule su tihe na dan žalosti u Libanu.

Istražioci, vojnici i druge sigurnosne službe obilaze mjesto gde su jučer u eksploziji automobila-bombe poginule 22 osobe, a povrijeđeno blizu 200. Danas provjeravaju štetu koju je eksplozija nanijela okolnom stanovništvu.

“Bio sam kod kuće sa djecom. Moja kućna pomoćnica povrijedila je rame, a  supruga glavu. Ovo nas je podsjetilo na julski rat, iako je više ličilo na neki zemljotres. Hoću da kažem da je ovo djelo kukavice. Ko god je to uradio, kukavica je”, kaže jedan stanovnik Bejruta.

Eksplozija se dogodila u dijelu Bejruta u kojem se nalazi sjedište Hezbollaha. Sličan napad dogodio se u istom dijelu grada i prije mjesec dana. Odgovornost za obje eksplozije preuzela je za sada nepoznata grupa Aisha Umm Al Mu'minin.

“Ovo je druga poruka koju šaljemo vama, Hezbollahu, ali čini se da je ne razumijete. Obećavamo vam da će ih biti još“, rečeno je u poruci.

Otpužbe na račun Izraela

Za ovu grupu niko do sinoć nije znao da postoji, kaže penzionisani libanski general.

“Ova grupa je možda nova, a možda je u pitanju i lažno predstavljanje i preuzimanje odgovornosti. Mislim da je ime grupe ‘Aisha Umm Al Mu'minin’  uzeto da bi se izazvala napetost između sunita i šiita. Prema mom mišljenju, to je osmišljeno sa ciljem da izazove sektaški rat”, kaže Hisham Jaber iz Bliskoistočnog centra za studije i istraživanja.

Predsjednik Libana Michel Suleiman optužio je Izrael da stoji iza jučerašnjeg napada, što je izraelski predsjednik Shimon Peres odbacio kao optužbu koja ga je iznenadila u vrijeme kada se Hezbollah bori u Siriji bez podrške libanske Vlade.

Mnogi građani Libana ove napade, također, povezuju sa podrškom koju Hezbollah pruža sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Izvor: Al Jazeera