UN: Neizvjesni rezultati inspekcije u Siriji

Inspektori Ujedinjenih naroda za kemijsko oružje, nakon više mjeseci odgađanja, uskoro bi trebali krenuti u Siriju, no sve je veći skepticizam u vezi s tim – kakve rezultate njihova misija uopće može donijeti.

Iako je prošlo pet mjeseci od kada je sirijska Vlada pozvala UN da istraže navodni napad koji je izvršila opozicija, u kojima su inspektori su simptomi zabilježeni kod sirijskih civila mogli znak uporabe kemijskog oružja, tek sada spremni za polazak.

Pet mjeseci trajali su pregovori o dozvoli pristupu na još dvije, za sada tajne lokacije.

Sukobi se ne stišavaju, a stručnjaci kažu da će odgađanje inspekcije otežati pronalazak dokaza.

„Već je prošao rok do kojega bi im bilo lako pronaći sastojke koje traže jer su se do sada počeli razgrađivati. Sastojci su vjerojatno još na terenu, ako je oružje upotrijebljeno, ali prema optužbama, nije korišćena velika količina, tako da će inspektorima sigurno biti teško“, tvrdi Charles Blair iz Udruženja američkih znanstvenika.

Bez potvrde tko je upotrijebio kemijsko oružje

UN je pristao da, ako pronađe dokaze upotrebe kemijskog oružja, ne istražuje tko ga je upotrijebio.

„Bez obzira kakvo oružje inspektori pronađu, to neće imati mnogo utjecaja u Vijeću sigurnosti. SAD, Engleska i Francuska već imaju dokaze u korišćenju kemijskog oružja, pa, osim naoružavanja opozicije, ne čine mnogo toga. S druge strane, Rusija i Kina odbile su poduzeti akciju protiv sirijske Vlade“, javlja Al Jazeerina Kristen Saloomey iz sjedišta UN-a u New Yorku.

„Informacije koje inspektori, možda, prikupe neće biti konkretne, neće pokazati tko je upotrijebio kemijsko oružje, čak i ako pronađu dokaze. Prije nekoliko mjeseci, ovo je izgledalo kao značajna prekretnica u diplomaciji u vezi sa Sirijom. Sada, iskreno, izgleda kao igra“, priznaje Rochard Gowan iz Centra za međunarodnu suradnju.

Poput propalog mirovnog plana i konferencije u Ženevi, koja nikad nije održana, ovo je još jedan „tamni oblak“ nad UN-ovim rješavanjem krize u Siriji.

Izvor: Al Jazeera