Opozicija predstavila Sirijsku mapu puta

U Siriji su nastavljeni sukobi i granatiranja, a istovremeno u Istanbulu je predstavljena takozvana “Sirijska mapa puta”, čiji je cilj stabilizacija zemlje nakon pada Bashara al-Assada.

Dok bjesne borbe, a vatra guta dijelove sirijskih gradova, članovi opozicije prave plan za političku tranziciju zemlje, u slučaju pada Vlade Bashara al-Assada.

“To je rezultat više radionica, simpozija, studija i predavanja koji su održavani posljednjih godinu dana. Vodili su ih intelektualci, akademici, eksperti iz Vlade i građanskih organizacija, advokati, sudije, vjerski zvaničnici i ekonomisti iz različitih oblasti, u Siriji i izvan nje. Ukratko, to je zbirni proces u skladu sa historijom Sirije, i porukama za njenu budućnost”, kazao je George Sabra, predsjednik Sirijskog nacionalnog vijeća.

Prema ovom planu, nova Narodna skupština bila bi zadužena za sastavljanje novog nacrta Ustava, baziranog na onom iz 1950, dok bi Assadov od prošle godine bio suspendiran. Usaglašena verzija bi onda išla na referendum.

Transparentnost u radu

Traži se transparentnost u radu institucija, te stvaranje nezavisnog sudstva. Mapom puta predviđeno je i održavanje izbora.

Zamjenik predsjednika Sirijskog nacionalnog vijeća Mohammed Farouq Tayfour je rekao: “Ovo je još uvijek samo nacrt projekta. Može se mijenjati. Mnoge se stvari mogu dodati, neke otkloniti u skladu sa institucijama opozicije. Namijenjen je obnovi Sirije i kvalificira je da postane građanska i demokratska zemlja u kojoj vlada pluralizam”.

U međuvremenu, čeka se i na dolazak UN-ovih eksperata u Siriju. Ta misija bi trebala provesti istragu o upotrebi hemijskog oružja u ovoj zemlji.

“Istražni tim, na čelu s doktorom Akeom Sellstromom je okončao sve potrebne logističke pripreme za posjetu Siriji”, kazao je Eduardo del Buey, glasnogovornik Ujedinjenih naroda.

No, iako je sve spremno za polazak, čeka se na finalnu potvrdu sirijske Vlade o uvjetima održavanja misije. Zaraćene strane krive jedna drugu za napade hemijskim oružjem.

UN-ov tim na tri lokacije bi trebao utvrditi samo je li bilo upotrebe ovog oružja, a ne i ko ga je koristio.

Izvor: Al Jazeera