Snowden znao šta ga čeka

U dugom dijelu intervjua koji je dao britanskom listu Guardian, Edward Snowden objasnio je lične razloge zbog kojih je odao povjerljive informacije koje su otkrile da Nacionalna agencija za sigurnost nadzire internet i mobilne provajdere u Sjedinjenim Američkim Državama.

Edward Snowden kaže kako je znao da će SAD biti protiv njega kada je otkrio detalje tajnih međunarodnih programa nadzora.

Bivši službenik CIA-e, koji je radio u američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost, o tome je govorio prošlog mjeseca.

Pokrenuta debata

“Oni će sigurno reći da sam pomogao neprijateljima, tako što sam, objavivši podatke, dao uvid u ove sisteme. Ali, taj argument upotrebljiv je protiv bilo koga ko objavi informacije o sistemima masovnog nadziranja jer se to, načelno, odnosi i na nas same, kao i na neprijatelje”, kaže Edward Snowden.

Snowdenova otkrića pokrenula su debatu na svjetskom nivou. On, pak, kaže da su njegovi postupci opravdani, jer u Americi nisu htjeli uraditi ništa u vezi s tim.

“Posmatrao sam, čekao i nastojao svim silama raditi svoj posao onako kako je to politika zahtijevala. To znači čekati i puštati druge ljude, znate, čekati naše vodstvo, naše slavne ličnosti , da poprave vladine propuste, ukoliko odemo predaleko… Ali, što sam duže čekao, vidio sam da se to ne dešava. Ustvari, slažemo propuste prethodnih vlada, pogoršavamo ih i niko i ne pokušava da to zaustavi”, navodi Snowden.

Molbe za azil

On je uputio molbe za azil u 27 zemalja. Nalazi se navodno na moskovskom aerodromu već 15 dana i nije viđen od 23. juna i odlaska iz Hong Konga, gdje je objelodanio tajni američki program za praćenje.

Venecuela, Nikargva i Bolivija su mu ponudile politički azil, ali mu je za odlazak u bilo koju od tih država potrebna i pomoć Rusije.

Evropska komisija zaprijetila je ranije Sjedinjenim Američkim Državama suspenzijom razmjene podataka zbog skandala sa špijunažom koju je otkrio Snowden.

Izvor: Al Jazeera