Hiljade žrtava nevremena u Indiji

U poplavama praćenim klizištima na sjeveru Indije poginule su hiljade osoba, a raseljeno je isto toliko porodica. Blizu 10.000 osoba još se smatra nestalima.

Neočekivane količne padavina na sjever su došle nešto ranije nego što je uobičajeno. Nanijele su nesagledive štete nekim pokrajinama.

Himalajski cunami, kako su ga nazvali lokalni mediji, opustošio je pokrajinu Uttarhakand. Bujica je nosila sve pred sobom. Cijela naselja su odsječena.

Kiša je, također, uništila veliki broj usjeva na sjeveru Indije.

“Usjevi su oštećeni. Ne mogu se više iskoristiti ni za ishranu životinja. O ljudima da ne govorimo”, kaže vlasnik rižinih polja Jang Singh.

Lokalno stanovništvo odgovornima smatra radnike Državne agencije za brigu o usjevima.

“Nisu nas slušali, iako smo ih stalno upozoravali. Oni koji su trebali brinuti o ovim usjevima, zanemarili su svoj posao”, tvrdi Singh.

Od juna do septembra

Stanovnici ovog područja su u stalnom stanju potrebe za osnovnim namirnicama, lijekovima… Osim usjeva, kiša im je uništila i saobraćajnice, zbog čega je otežana dostava namirnica iz drugih dijelova zemlje.

Indijske vlasti, pak, tvrde da popravka i uspostava lokalnog saobraćaja dobro napreduje.

“Mnogi lokalni putevi su popravljeni. Granična cestovna organizacija radi odličan posao i rekonstruirala je mnoge ceste. Ako do sada nisu popravljene, kako je moguće da je spašeno blizu 10.000 hodočasnika? Tako će u odsječenim selima, u okviru našeg nacionalnog programa volontiranja, ljudi biti plaćeni za rad i, ako žele, mogu otvoriti svoje ceste”, rekao je Vijay Bahuguna, premijer sjevenoindijske države Uttarakhand.

Sezona monsunskih kiša u Indiji traje od juna do septembra. U ovo vrijeme obično već zahvate cijelu Indiju i Pakistan. O količinama i obimu padavina ovisi i poljoprivredni sektor u Indiji. Monsuni koji su ove godine bili pogubni za sjever, stigli su nešto ranije, s neočekivano obilnim padavinama.

Izvor: Al Jazeera