Obama i Merkel o američkom nadgledanju

Avion bolivijskog predsjednika Moralesa bio zadržan oko 13 sati u Beču zbog sumnji da se u avionu nalazi Snowden (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorili su bilateralne razgovore na visokom nivou između njihovih službi sigurnosti tokom sljedećih dana o američkim aktivnostima nadgledanja i sigurnosnim pitanjima, saopćila je Bijela kuća.

Obama i Merkel telefonski su razgovarali o navodima da je Washington špijunirao evropske instititucije.

“Predsjednik je uvjerio kancelarku da Sjedinjene Države ozbiljno uzimaju zabrinutost svojih evropskih saveznika i partnera”, kaže se u saopćenju Bijele kuće.

Evropska unija je prije nekoliko dana zatražila od Sjedinjenih Država objašnjenje informacija koje je objavio njemački sedmičnik Der Spiegel o tome da američke obavještajne službe špijuniraju predstavništva EU.

Spiegel je citirao izvještaj Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) iz septembra 2010. godine, pod oznakom “strogo povjerljivo”, do kojeg je došao bivši zaposlenik NSA Edward Snowden, a u koji je njemački magazin imao uvid.

U dokumentu se opisuje kako je američka služba ozvučila prostorije EU-a u Washingtonu, kao i u Ujedinjenim narodima (UN), i ne samo da su slušali žive i telefonske razgovore, već su imali pristup dokumentima i elektronskoj pošti.

Također, na listi prisluškivanih zgrada je i sjedište Evropskog vijeća u Briselu, objavio je njemački list.

‘NSA ili Facebook’

U srijedu je avion bolivijskog predsjednika Eve Moralesa bio zadržan oko 13 sati u Beču, pošto je u utorak kasno navečer bio prinuđen prekinuti let ka La Pazu iz Moskve, jer mu je više evropskih zemalja zabranilo prelet.

Dozvole za prelet su odbijene zbog sumnje da bi u avionu mogao biti bivši američki obavještajac Snowden.

Bolivija je u srijedu uložila žalbu Ujedinjenim narodima (UN) protiv nekoliko evropskih zemalja koje su blokirale let predsjedniku iznad njihovog zračnog prostora, a planira uložiti žalbu i Komisiji UN-a za ljudska prava.

Bečki dnevnik Presse objavio je u četvrtak da je ambasador SAD-a u Beču William Eacho intervenirao prilikom sletanja bolivijskog predsjednika na bečki aerodrom Schwechat, tražeći Snowdenovo izručenje.

List ističe da je američki ambasador u pozivu Ministarstvu vanjskih poslova Austrije tvrdio da se u avionu predsjednika Moralesa nalazi Snowden.

On se pritom pozvao na diplomatsku notu kojom SAD traže hitno izručenej Snowdena. Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je ambasador Eacho nazvao, ali istovremeno odbacuju da je vršio pritisak.

U izjavi bečkom listu Eacho je kazao da je reakcija na otkrića Snowdena u Evropi pretjerana.”Ništa nije novo. Obavještajne službe zemalja EU su uključene u zajedničke napore odbrane realnih sigurnosnih prijetnji”, objasnio je on.

Eacho je ocijenio da se uloga NSA ne smije dramatizirati. “Ko može više – NSA ili Facebook. Osobe više podataka otkriju same o sebi, nego što NSA može uhvatiti”, rekao je Eacho.

Izvor: Agencije