Mamnoon Hussain novi predsjednik Pakistana

Uoči izbora najveće su se šanse i davale jednom od veterana vladajuće stranke (EPA)

Poslovni čovjek Mamnoon Hussain izabran je u utorak za novog predsjednika Pakistana, dvanaestog po redu, te je na toj poziciji zamijenio dosadašnjeg šefa države Asifa Alija Zardarija, objavila je državna televizija.

Novi predsjednik, čiji mandat traje pet godina, izabran je u pakistanskom Parlamentu, odnosno u Senatu, Narodnoj skupštini i četiri provincijska parlamenta, glasovima zastupnika. U Pakistanu predsjednika ne biraju građani na izravnim izborima.

Uoči izbora najveće su se šanse i davale Hussainu, koji je blizak premijeru Nawazu Sharifu, ali i jedan od veterana vladajuće Pakistanske muslimanske lige.

Opozicija bojkotirala izbore

Hussain, 73-godišnji poslovni čovjek koji se obogatio u tekstilnoj industriji i koji je 1999. kratko vrijeme bio guverner južne pokrajine Sinda, pobijedio je na izborima Wajihuddina Ahmeda, umirovljenog suca Vrhovnoga suda koji je branio boje stranke Tehreek e-Insafa (PTI), sve popularnije stranke bivše zvijezde kriketa Imrana Khana.

Procjenuje se kako će dolazak bliskog Sharifovog suradnika na mjesto predsjednika otvoriti put premijeru da učvrsti vlast, budući da je do sada bilo sporenja s odlazećim predsjednikom Zardarijem.

Opozicijska Pakistanska narodna partija, sada već bivšeg predsjednika Zardarija, bojkotirala je izbore zbog odluke da izbori budu održani tjedan dana ranije nego što je bilo planirano, jer time, kako tvrde, nisu imali dovoljno vremena za predizbornu kampanju.

Službeni rezultati predsjedničkih izbora bit će objavljeni tijekom dana.

Odmah nakon pobjede Mamnoon Hussain odstupio je sa stranačkih dužnosti, a ispred njegove kuće Karachiju pojačane su mjere sigurnosti.

Mandat novom predsjedniku Pakistana počinje 9. rujna polaganjem svečane prisege, a sve do tada Asif Ali Zardari obavljat će dužnost šefa države. 

Izvor: Al Jazeera i agencije