Istraga vojske SAD-a o ubistvima civila

SAD je nekoliko puta odbacio optužbe da su specijalci u Wardaku učestvovali u nestanku i smrti najmanje 17 civila (Reuters)

Američka vojska počela je istragu poslije tvrdnji da su njene specijalne snage otimale i ubijale afganistanske civile, što Washington negira, saopćila je predstavnica NATO-a, američka pukovnica Jane Crichton.

Ona je kazala da je komandant međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) američki general Joseph Dunford naredio istragu, nakon što je američke vojnike optužio jedan afganistanski prevodilac koji je radio s njima, prenio je Reuters.

Optužbe da su američki vojnici činili zločine protiv civila narušile su odnose između afganistanske Vlade i ISAF-a, posebno nakon što je jedan američki vojnik optužen da je ubio 16 civila u provinciji Kandahar u martu prošle godine, podsjetila je britanska agencija.

Tenzije su zakomplicirale pregovore o tome da se američko vojno prisustvo u Afganistanu zadrži i poslije planiranog povlačenja NATO-a naredne godine, prenosi Tanjug.

Odbacivanje optužbi

Sjedinjene Američke Države su nekoliko puta odbacile optužbe da su njene specijalne snage u Wardaku, strateški važnoj provinciji u blizini Kabula, učestvovale u nestanku i smrti najmanje 17 civila.

Prevodilac Zakeria Kandahari, koga su nedavno uhapsile afganistanske vlasti, optužio je u svojoj izjavi koju u koju je Reuters imao uvid specijalne američke snage s kojima je radio za taj zločin.

Kandahari je rekao afganistanskim istražnim organima da je on pomogao u zarobljavanju civila i njihovoj predaji vojsci. U najmanje jednom slučaju on je vidio tijelo muškarca koje je predao specijalnim snagama.

Afganistanski istražni organi su tražili da ispitaju trojicu pripadnika američke vojske, koje je Kandhari identificirao kao Davea, Hagela i Chrisa.

Crichton je rekla da su prethodne istrage pokazale kako “nema kredibilnih dokaza da su drastične zloupotrebe vršili pripadnici ISAF-a ili snaga SAD-a”.

Izvor: Agencije