Francusku zahvatilo veliko nevrijeme

Vremenski uslovi su znatno poremetili željeznički saobraćaj na sjeveru države (EPA)

U trenutku kada brojni Francuzi kreću ili se spremaju krenuti na godišnje odmore, snažne oluje u petak navečer zahvatile su sjeverozapadni i sjeverni dio Francuske prouzročivši obilne poplave, znatno poremetivši željeznički promet, a u nekim dijelovima prekinuta je i opskrba električnom energijom, prenosi AFP.

Prema informacijama francuskekompanije za elektrodistribuciju ERDF u subotu ujutro oko 144.000 domova ostalo je bez električne energije u cijeloj zemlji.

Na teren je odmah poslano 500 tehničara.

Veliko nevrijeme tokom noći zahvatilo je veći dio Francuske, od jugozapadnog dijela zemlje do belgijske granice, a meteorolozi najavljuju novi val nevremena i tokom poslijepodneva.

Brojne intervencije

Na jugozapadu, u mjestu Pauillac jedan je sedamdesetogodišnjak teško ozlijeđen kada se dio gradskog tornja srušio na njegovu kuću.

U tom su, nevremenom teže pogođenom području, vatrogasci intervenirali više od 1.000 puta, uglavnom zbog pokidanih kablova ili srušenih stabala.

Nekoliko vlakova na dijelu između Pariza i Bordeauxa u subotu ujutro je zbog nepogodnih vremenskih prilika ostalo “blokirano” na željezničkim stanicama.

Neki su vlakovi u polascima i dolascima kasnili i četiri sata. Iz dva kampa u području blizu Bordeauxa evakuirano je 600 kampera, a veće štete nastale na autocestama i cestama tek će trebati procijeniti.

Izvor: Agencije