Edwardu Snowdenu nagrada ‘Dojavljivač’

Snowden se suočava s krivičnim progonom u SAD-u, jer je medijima dostavio povjerljive podatke o špijunskim aktivnostima NSA-e (AP)

Odbjegli bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Edward Snowden dobio je ovogodišnju nagradu “Dojavljivač”, koju su ustanovile nevladine organizacije u Njemačkoj, saopćio je u utorak njemački ogranak Transparency Internationala (TI).

“Ovogodišnji dobitnik nagrade je Edward Snowden”, ističe se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici njemačkog ogranka ove organizacije.

Nagradu, koja je ustanovljena 1999. godine, dodjeljuje Udruženje njemačkih naučnika (VDV) i njemački ogranak Međunarodnog udruženja zastupnika protiv nuklearnog naoružanja (IALANA).

Nagrada Snowdenu

Zvaničnik VDV-a rekao je ruskoj agenciji RIA Novosti da će novac od nagrade, otprilike 3.000 eura, biti predat Snowdenu putem predstavnika – advokata ili “prijateljske” organizacije.

Snowden, koji se suočava s krivičnim progonom u Sjedinjenim Američkim Državama zato što je medijima dostavio povjerljive podatke o špijunskim aktivnostima američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), podnio je prošle sedmice zahtjev za privremeni azil u Rusiji.

On se u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo nalazi od 23. juna, kada je stigao iz Hong Konga.

Snowden još čeka na odluku ruskih vlasti.

Washington je u više navrata pozivao Moskvu da odbije Snowdenov zahtjev za azil i da ga vrati u SAD, kako bi mu bilo suđeno prema optužbama za špijunažu i krađu.

Izvor: Agencije