Prve presude u slučaju Costa Concordia

Najveću kaznu dobio je koordinator za krizne situacije u Costa Crociereu Roberto Ferranini - dvije godine i 10 mjeseci zatvora (AP)

Italijanski sud izrekao je prve presude za slučaj broda Costa Concordia, koji se u januaru 2012. godine nasukao kod obala toskanskog otoka Giglio kada je poginulo 32 putnika i članova posade.

Sud je prihvatio vansudske nagodbe pet zaposlenih u kompaniji Costa Crociere, vlasnika Costa Concordije. Svi su optuženi po više tačaka optužnice za višestruko ubistvo i nemar, prenose agencije.

Sud u Grossetu je izrekao najveću kaznu Robertu Ferraniniju, koordinatoru za krizne situacije u Costa Crociereu – dvije godine i 10 mjeseci zatvora, prenose agencije.

Direktor brodskog hotela osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora, dok su dva oficira na komandnom mostu i kormilar osuđeni na kazne od godinu dana i osam mjeseci do jedne godine i 11 mjeseci zatvora.

Suđenje kapetanu

Slučaj nagodbi je rješavan odvojeno od suđenja kapetanu Costa Concordije, koji je optužen za ubistvo iz nehata zato što je u januaru 2012. izazvao nasukavanje broda kod toskanskog ostrva Giglio i zatim napustio brod sa više hiljada putnika.

Suđenje kapetanu Francescu Schettinu počelo je u srijedu u Grossetu, gradu koji je najbliži otoku Giglio.

Prijeti mu 20 godina u zatvoru, ukoliko bude osuđen za incident u kojem je plovilo udarilo u greben kod Giglija, počelo se puniti vodom, a potom i potonulo.

Tužilaštvo tvrdi kako je Schettino doveo brod preblizu obale otoka u predstavi za javnost kompanije Costa Crociere, britansko-američke firme koja je vlasnik kruzera, ali ova firma negira ovu verziju dešavanja.

Izvor: Agencije