Smrtonosni napad na džamiju u Iraku

Prije tri dana dogodio se bombaški napad i u gradu Muqdadiyahu (AP)

Najmanje 20 osoba poginulo je u eksploziji bombe koja se dogodila u sunitskoj džamiji u gradu Wajihiya u središnjem dijelu Iraka, potvrdili su tamošnja policija i medicinske službe.

Prvi podaci o eksploziji u provinciji Diyala ne donose informacije o broju ozlijeđenih, osim da je riječ o bombašu samoubojici.

„Sjedio sam nedaleko glavnog ulaza u džamiju kad se dogodila snažna eksplozija“, ispričao je Sinan Ghalib, žrtva napada nakon što je došao sebi u bolnici u obližnjem gradu Baquba. Zadobio je teške ozljede noge.

Druga žrtva Omar Mundhir, također ranjen u nogu, potvrdio je novinarima kako su brojni ozlijeđeni na liječenju u istoj bolnici.

Val nasilja

Prije samo tri dana u eksploziji bombe nedaleko od sunitske džamije Al-Asri u Muqdadiyahu, gradu udaljenom  90 kilometara sjeverno od Bagdada, poginulo je šest, a ozlijeđeno 17 osoba.

Irak se posljednjih mjeseci suočava s najvećim nasiljem u posljednjih pet godina, a, prema podacima agencija, samo je ove godine u valu nasilja koji je pogodio tu državu poginulo više od 2.600 ljudi.

Većina napada gdje etnički Kurdi, te muslimani šiiti i suniti često ne mogu podijeliti zone utjecaja počinjena je na vjerskoj osnovi.

Izvor: Al Jazeera i agencije