Dogovoreni osnovi pregovora o Palestini

John Kerry očekuje da mu se pridruže u Washingtonu palestinski i izraelski pregovarači (EPA)

Izrael i Palestinci uspostavili su temelj za obnavljanje mirovnih pregovora poslije višegodišnjeg zastoja, javile su novinske agencije, prenoseći izjavu američkog državnog sekretara Johna Kerryja da će se s njim uskoro u Washingtonu sresti pregovarači Tzipi Livni i Saeb Erekat i početi prve razgovore.

“Sa zadovoljstvom saopćavam da smo postigli sporazum koji uspostavlja temelj za obnavljanje pregovora o konačnom statusu između Palestinaca i Izraelaca”, rekao je Kerry u glavnom gradu Jordana, Amanu, nazivajući dogovor “bitnim i dobrodošlim korakom unaprijed”.

Prema njegovim riječima, sporazum je još u procesu finalizacije i formaliziranja, tako da se “sada neće razgovarati ni o jednom elementu”, prenio je France presse, navodi Tanjug.

U kratkom obraćanju novinarima, Kerry je pohvalio hrabrost predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

“Niko ne misli da će dugotrajne razlike između strana biti riješene preko noći, ili prosto nestati. Znamo da izazovi zahtijevaju veoma teške izbore u danima koji dolaze”, rekao je američki državni sekretar, dodajući, međutim, da je “danas pun nade”.

“Pun sam nade zbog hrabrosti Abbasa i Netanyahua. Obojica su napravili težak izbor”, rekao je Kerry.

Šef američke diplomatije je, kako je prenio Reuters, kazao da očekuje da mu se pridruže u Washingtonu palestinski i izraelski pregovarači, Erekat i Livnij, možda sljedeće sedmice.

Ova izjava uslijedila je poslije četiri dana intenzivne diplomatske aktivnosti Kerryja i konsultacija s izraelskim i palestinskim liderima iz njegove “baze” u Jordanu.

Neriješena pitanja

Nastavak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora bio je upitan nakon što su palestinski lideri pozvali Izrael da se složi s odlukom o granici buduće palestinske države.

Stav Palestinaca, izražen nakon dva sastanka na visokom nivou održana u četvrtak, suprotan je zahtjevu Izraela da se ne postavljaju preduslovi uoči nastavka pregovora.

Wasel Abu Youssef, član Izvršnog komiteta PLO-a, rekao je da su palestinski zvaničnici odlučili poslati glavnog pregovarača Saeba Erekata na sastanak s Kerryjem u Aman, kako bi ga “informirao da Palestinci žele garancije vezane za opću granicu”.

To se odnosi na de facto granicu koja odvaja Izrael od okupirane Zapadne obale i Istočnog Jerusalema, teritorija zauzetih tokom rata 1967. godine.

Palestinci žele da ta područja budu dio njihove buduće države.

Predviđen je program “razmjene zemljišta”, prema kojem bi velika jevrejska naselja izgrađena na Zapadnoj obali postala dijelom Izraela u zamjenu za zemljište na drugim mjestima.

Posredovanje SAD-a

Sastanak s Kerryjem dolazi nakon nekoliko mjeseci posredovanja Sjedinjenih Američkih Država u pregovorima.

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je zatražio od izraelskog premijera Netanyahua da, zajedno s Kerryjem, “pokuša nastaviti pregovore s Palestincima što je prije moguće”.

Netanyahu, u čijoj su desničarskoj koalicionoj Vladi i članovi koji podržavaju jevrejska naselja na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu, rekao je da želi nastaviti pregovore odmah, ali bez preduslova.

Yussef je kazao da će Erekat od Kerryja tražiti pojašnjenje o tome šta Izrael očekuje.

Palestinski predsjednik Abbas održao je dva sastanka sa svojim savjetnicima nakon dužeg sastanka s Kerryjem ranije ovog mjeseca.

Abbas, čijoj se mirovnoj strategiji protivi Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, ranije je tražio pomoć Arapske lige (AL) u pregovorima s Izraelom.

Lider Hamasa Ismail Haniyeh rekao je da su Kerryjevi mirovni napori “gubitak vremena”.

Kerry nije objelodanio svoje prijedloge, ali njegove napore pohvalila je AL, koja je saopćila da “pripremaju teren i odgovarajuće okolnosti za početak pregovora”.

Pregovori su zamrznuti 2008. godine, nakon spora u vezi s jevrejskim naseljima na okupiranim teritorijama.

Izvor: Agencije