Toplotni udar u Britaniji, stotine žrtava

Velike vrućine izazvale su probleme u prometu u Londonu (EPA)

Velika Britanija pogođena je prvim dužim toplotnim udarom u zadnjih sedam godina, koji je možda uzrokovao nekoliko stotina prijevremenih smrtnih slučajeva.

Nakon kišnog ljeta 2012. godine i najhladnijeg proljeća u više od 50 godina, temperature su u zemlji naglo porasle, zbog čega su neke lokalne vlasti objavile upozorenja javnosti.

Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu procjenjuje da je u zadnjih devet dana od posljedica vrućina prijevremeno umrlo možda i do 650 ljudi, ponajviše starijih.

Velike vrućine izazvale su probleme u prometu u Londonu, uzrokujući iskrivljenja tračnica na stanici Waterloo, zbog čega su morala biti zatvorena četiri perona.

Vrućine i narednih dana

Britanska nacionalna meteorološla služba objavila je da je u srijedu zabilježena najviša temperatura ove godine od 32,2 Celzijeva stepena, koliko je izmjereno u Hamptonu, jugozapadno od Londona, a vrućine će se nastaviti i idućih dana.

Britanski zvaničnici objavili su treći stepen upozorenja na val vrućina, kojim se upozoravaju radnici zdravstvenih i socijalnih službu da više pažnje obrate na starije, mlađe i osobe sa srčanim i disajnim problemima.

Najviša temperatura u Velikoj Britaniji u julu iznosila je 36,5 stepeni, izmjerenih u Surreyju, u južnoj Engleskoj, 2006. godine.
Najviša temperatura ikad iznosila je 38,5 stepeni, koliko je izmjereno u Kentu 2003. godine.

Ovaj mjesec bi mogao biti i najsuši juli od početka mjerenja 1766. godine.

Izvor: Agencije