Afganistanske vjerske vođe na meti talibana

Izgledi za trajni mir u Afganistanu i dalje su slabi. Talibani godinama pokušavaju ubiti one koji im se protive.

Među njima su umjerene vjerske vođe koji kritiziraju nasilje. Novinarka Al Jazeere Jennifer Glasse izvještava o tome kako oni, uprkos prijetnjama, prkose.

Poglavar vjerskog vijeća u Kandaharu pokazuje oružje koje drži uz sebe. Ima razlog za zabrinutost. Njegova četiri prethodnika i još 85 drugih vjerskih lidera ubijeni su u posljednjih 12 godina u tom gradu.

Stalne prijetnje

“Stalno nam prijete, dan i noć. Samo čekam da me stigne talibanski metak, bomba pored puta ili bombaš samoubica”, kazao je Bashir Ahmad Ahmadiar, poglavar Vijeća uleme u Kandaharu.

Talibani napadaju članove Vijeća zbog kampanje koja potiče imame da promoviraju toleranciju i da se odreknu nasilja. Vijeće je, također, izdalo fetvu, odnosno dekret kojim se osuđuju samoubilački napadi.

“Vjerski učenjaci se koriste kao sredstvo rata. Oni koji podržavaju Vladu i protive se talibanima bez sumnje su pod ozbiljnom prijetnjom”, kazao je Daiulhaq Abeed, zamjenik ministra za vjerske poslove.

Vlada je počela novi program registracije i obuke za vjerske lidere.

‘Nedostatak podrške’

“Manje od trećine od skoro 160.000 džamija u Afganistanu registrirano je kod Vlade, a od njih se samo nekoliko hiljada zapravo nadgleda. Mnogi imami osjećaju da nemaju podršku države”, izvijestila je Glasse.

Abdullatif je godinama držao predavanja u džamiji u Kapisi, sjeverno od Kabula. Na njega su bacili ručnu bombu i postavili bodljikavu žicu preko biciklističke staze kojom ide u džamiju.

Prošle godine, dok je išao na jutarnju molitvu, napadači na motociklima izgurali su ga sa puta, stavili mu pištolj na obraz i pucali. No, nekako je preživio.

“Radio sam za dobrobit naroda, da bih poboljšao društvo. Govorio sam ljudima da ne vrše samoubilačke napade, da ne truju učenice. Smo svi mi Afganistanci i živimo zajedno. Svi imamo pravo na obrazovanje. Nisam učinio ništa loše”, kaže Abdullatif.

Sad teško jede i govori. Malo je vjerovatno da će opet držati predavanja. Ljut je na napadače koji su ga u biti utišali, ali i na vladu koja ih nije uspjela zaustaviti.

Izvor: Al Jazeera