Sekretar Jamaata u Bangladešu osuđen na smrt

Pristalice Jamaata pozvale su na generalni štrajk zbog presude duhovnom vođi ove partije (EPA)

Sud u Bangladešu osudio je na smrt jednog od lidera najveće partije islamskog predznaka u zemlji, proglasivši ga krivim za ratne zločine počinjene tokom rata za nezavisnost od Pakistana 1971. godine, a njegove pristalice sukobile su se sa sigurnosnim snagama u različitim dijelovima zemlje.

Sud za ratne zločine sudio je Aliju Ahsanu Mohammadu Mojaheedu (65) na osnovu pet tačaka optužnice, uključujući otmice i ubistva, rekao je MK Rahman, jedan od tužilaca.

„U tri od pet optužbi osuđen je na smrtnu kaznu“, kazao je Rahman nakon presude u prijestolnici Daki.

Mojaheed, generalni sekretar partije Jamaat-e-Islami, bio je suočen sa sedam optužbi za ubistvo, masovno ubijanje, mučenje, paljenje i otmice tokom rata za nezavisnost.

Između ostalog, Sud ga je proglasio krivim za otmicu i ubistvo novinara i drugih ljudi.

Optužen je i za vođenje ozloglašene grupe koja je tokom rata otimala i ubijala mnoge učitelje, novinare i pisce koji su podržavali nezavisnost.

Generalni štrajk

Novinar Al Jazeere Tanvir Chowdhury, koji izvještava iz Dake, rekao je da je Mojaheedov sin kazao za Al Jazeeru da je presuda politički motivirana.

Mojaheed je bio ministar socijalnih poslova od 2001. do 2006. u vladi koju je vodila Khaleda Zia, sadašnja šefica opozicione Nacionalne partije Bangladeša.

Bangladeš je paraliziran treći dan zaredom, nakon što su pristalice Jamaata pozvale na generalni štrajk zbog presude duhovnom vođi ove partije Ghulamu Azamu (90), koji je u ponedjeljak osuđen na doživotni zatvor.

Prodavnice i kompanije su zatvorene, a na glavnim cestama u Daki uglavnom nema saobraćaja.

Bangladeš je objavio da je pakistanska vojska ubila tri miliona ljudi i silovala 200.000 žena tokom rata 1971. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije