Hague za ostanak Britanije u reformiranoj EU

Premijer Cameron najavio je i referendum o britanskom članstvu u EU-u (EPA)

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague zauzeo se za ostanak Velike Britanije u reformiranom bloku 28 europskih država, te poručio kako bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije naštetio položaju te države u svijetu, otjerao ulagače i pogodio trgovinu.

„Ostanak zemlje u reformiranoj Uniji najbolje je rješenje za obje strane, jer je EU najveći britanski trgovinski partner“, rekao je Hague u govoru pred Open Europe, londonskim institutom koji podupire reformu EU-a.

Prethodno je premijer David Cameron upozorio kako će temeljito razmotriti 40-godišnje veze Velike Britanije s EU-om i organizirati referendum o ostanku u Uniji, što je razljutilo brojne europske saveznike.

Cameron je naložio Vladinim službama da izrade analizu odnosa moći između Londona i Brisela prije nego počnu pregovori o novome dogovoru s EU-om. Analiza pokriva sve aspekte upravljanja, od poreza, poljoprivredne politike, radnog zakonodavstva i pravosuđa.

„Neki kažu da je šteta od grešaka koje EU čini toliko velika, a reforme toliko teške da bi Velika Britanija jednostavno trebala otići. No, vjerujem da bi reforma EU-a, na način da Velika Britanija poželi u njoj ostati, bila najbolje rješenje i za nas i za Europu“, istaknuo je Hague.

Njemačka i Francuska već su najavile da će se oduprijeti pokušajima Velike Britanije da kao s a la carte menija od EU-a uzima samo ono što joj odgovara.

Letta upozorava na opasnost

Istodobno je talijanski premijer Enrico Letta upozorio kako postoji „veliki rizik“ od izlaska Velike Britanije iz EU-a, te je pozvao ostale članice da ne dopuste da se to dogodi.

„Uvjereni smo da u zemljama EU-a potcjenjujemo opasnost od izlaska Britanije iz Unije, a ta je opasnost velika. EU mora biti vrlo oprezna i spremna razmotriti načine kako to spriječiti“, rekao je Letta tijekom boravka u Londonu.

Letta upozorava kako će EU bez Velike Britanije biti manje posvećena slobodnim tržištima, ali slabiji „globalni igrač“.

„Radit ćemo zajedno kako bismo pomogli Velikoj Britaniji da vidi svoju budućnost u reformiranoj EU“, najavio je Letta, precizirajući kako bi reforme trebale uključiti smanjenje broja regulativa, dublje jedinstveno tržište i nove međunarodne trgovinske sporazume.

Italija u drugoj polovici 2014. godine preuzima mjesto predsjedavajućeg EU-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije