Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Mursija

Egipat je objavio da je pokrenuta krivična istraga protiv svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, a tužitelji kažu da istražuju navode o špijuniranju, poticanju nasilja i urušavanju ekonomije.

Ured javnog tužitelja izdao je saopštenje u subotu u kojem se navodi da su primili pritužbe protiv Mursija i još osam osoba, uključujući i lidera Muslimanskog bratstva, Muhameda Badieja.

Iz tužilaštva nisu naveli ko je uputio optužbe.

Egipatska vojska bacanjem letaka iz helikoptera upozorila je pristalice svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija, koji se nalaze na trgovima Nahda i Rabiatul al-Adavijja u Kairu, da se raziđu, javlja novinar agencije Anadolija.

U lecima je navedeno kako vojska ima puno razumijevanje za želje građana Egipta da se u zemlji uspostavi stabilnost.

“Oni koji odu kućama i napuste proteste na trgovima neće biti ispitivani, a oni koji nastave mirno protestovati bit će zaštićeni”, navodi se u letku. Okupljeni demonstranti su upozoreni da ne ulaze u državne i vojne ustanove i pozvani su da održe mirne proteste.

“Zajedništvo”

Više od dva miliona pristalica egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija, koji je svrgnut, okupilo se u Kairu tražeći povratak na predsjedničku funkciju, prvog demokratskim putem izabranog predsjednika te zemlje.

Protesti koji su započeli uspostavljanjem vojne vlasti u Egiptu, nastavljeni su i u petak navečer, kada su i ispunili svoj cilj i prema saopštenju organizatora, okupili dva miliona ljudi iz svih krajeva zemlje na ulicama Kaira.

Okupljanje pod nazivom “zajedništvo” dostiglo je vrhunac kada se na trgu Rabiatul Adevijje okupilo milion Mursijevih pristalica. Okupljeni građani zatvorili su puteve koji vode prema tom trgu.

Građani su zatvorili i trgove Ramzes i Nahda, kao i najvažniji gradski most “6. oktobar”, tražeći povratak na dužnost svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija. Okupljeni građani protestovali su i protiv nasilja vojske nad demonstrantima, te sjedeći na ulicama blokirali saobraćaj u Kairu. Ovo okupljanje drugo je po masovnosti nakon revolucije 25. decembra.

Pristalice Muhammeda Mursija nastavljaju sa protestima.

Izvor: Agencije


Povezane

Za privremeno vodstvo Egipta dovođenje ekonomije u red jednako je hitno kao i politički napredak. Finansije ove zemlje u ozbiljnom su padu od ustanka prije dvije godine, uprkos velikim kreditima iz inostranstva. Sad je došlo novo obećanje novčane pomoći od država Zaljeva.

Prelazna egipatska Vlada trebala bi biti sastavljena do nedjelje, izjavio je novoimenovani premijer Hazem el-Beblawi. Novo vodstovo zemlje našlo se pod pritiskom da sastavi novi kabinet što prije, kako bi vlast s vojne ponovo prešla na civilnu. Paralelno s tim, podjele javnosti o tom pitanju sve su veće.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO