Pobunjenici traže još oružja

Incident je pojačao tenzije boraca koji bi trebali biti na istoj strani (Reuters)

Slobodna vojska Sirije (FSA) zahtjevala je još oružja od međunarodne zajednice, za borbu protiv grupa povezanih sa al-Kaidom, dan nakon pogibije jednog od vrhovnih vojnih komandira.

Komandir FSA koji je prisustvovao ubistvu, rekao je Al Jazeeri u subotu da su željeli izbjeći otvoreni rat sa al-Kaidom, ali da će tražiti pravdu za ubijenog komandira.

„Njihov ekstremizam je postao nepodnošljiv. Strani borci su došli sa svojim stranim planom. Zahtjevamo od međunarodne zajednice da nas opsrkbi oružjem da se riješimo ove bolesti“, rekao je komandir FSA.

Unaprijed planirano

Rekao je da bi svi stranci trebali napustiti zemlju.

FSA je zahtjevala da grupa, povezana sa al-Kaidom, preda čovjeka kojeg optužuje za ubistvo Kamala Hamamija, poznatijeg kao Abu Basir,

„Vjerujemo da se radi o unaprijed planiranom napadu na našeg lidera jer smo željeli ojačati položaje na prvoj liniji, blizu granice sa Turskom. I osjećali smo da al-Kaida nije učinila potrebno da zaštiti naša leđa od napada režima“, rekao je komandir FSA.

Incident je pojačao tenzije između boraca koji bi trebali sarađivati protiv snaga Bashara al-Assada.

Sharif Nashashibi, novinar i analitičar za Bliski Istok, rekao je Al Jazeeri da sirijski narod ne može pobijediti bez podrške Zapada.
„Ovo je sada fundamentalni problem u Siriji. Islamističke grupe koje se bore u Siriji su najefektivnije jer imaju stalan dotok naoružanja“, rekao je on.

FSA čini na hiljade uglavnom Sirijaca i podržavaju je SAD, te zemlje Zaljeva i Evrope.

Izvor: Al Jazeera