Ljekari traže hitnu evakuaciju ranjenika

Ljekar u sirijskom pograničnom gradu Qusayru, u kojem se vode teške borbe između vladinih i opozicijskih snaga, rekao je da 300 teško ranjenih građana treba hitno da budu evakuirani kako bi im bila pružena ljekarska pomoć.

Qasim al-Zein, koji koordinira rad nekoliko improviziranih bolnica u gradu, rekao je da se ranjenici liječe u privatnim kućama nakon što je glavna bolnica uništena tokom skoro trosedmičnih borbi sirijske vojske uz pomoć Hezbollaha, i pobunjenika koji se bore protiv predsjednika Bashara el-Assada.

Al-Zein je u izjavi za agenciju AP iz Qusayra putem Skypea u ponedjeljak apelirao na pomoć, rekavši da prethodni pokušaj evakuacije ranjenika nije uspio, jer je prošle sedmice napadnut konvoj i pri tom je poginulo 13 ranjenika. Taj pokušaj evakuacije organizirali su lokalni ljekarski timovi.

YouTube/qmediacenter

Video u tekstu prikazuje ranjene civile u, kako se čini, poljskoj bolnici u Qusayru. U videu se vidi osoba po imenu dr. Qasim al-Zein. Na web stranici Koordinacije doktora u Homsu navodi se da je al-Zein šef medicinskog tima u Qusayru. Objavljena je i njegova izjava 2. juna u kojoj kaže da je njegov tim bio prisiljen da „napravi nekoliko poljskih bolnica u domovima u gradu“. Međutim, to se ne može nezavisno potvrditi. 

U međuvremenu, nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, saopćila je da su sirijski avioni u ponedjeljak bombardirali neke ciljeve u gradu, dok se u njemu već treću sedmicu vode borbe, odnosno sirijska vojska nastoji da povrati grad od pobunjeničkih snaga.

Opservatorija je izvijestila da su se preko noći vodile žestoke borbe za taj strateški važan grad, kao i za mjesto Daba koje se nalazi nešto sjevernije. U Dabi je smještena napuštena vojna baza u kojoj su i sada pobunjeničke snage.

‘Prioritet pregovori’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je razgovarao sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom o situaciji u Siriji, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Telefonski razgovor održan je na Banovu inicijativu, a njegova glavna tema bila je vojno-politička situacija u Siriji, uključujući razvoj događaja u gradu Qusayr.

Lavrov i Ban su se složili da je neophodno uložiti napor da se pronađe način za deblokadu situacije i osiguravanje bezbjednosti civilnog stanovništva, istakao je glasnogovornik.

Da bi se ovi ciljevi ostvarili, sve strane koje učestvuju u sukobu u Siriji moraju striktno poštovati međunarodno pravo, zaključeno je u razgovoru.

YouTube/qmediacenter

Šef ruske diplomatije i generalni sekretar UN-a istakli su značaj temeljne pripreme međunarodne konferencije o Siriji kako bi to doprinijelo pokretanju nacionalnog dijaloga u Siriji.

Istovremeno je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u intervjuu njemačkom dnevniku FAZ rekao da je britanski prioritet političko rješenje sirijskog sukoba, koji bi po njemu mogao trajati možda i godinama.

Dodao je i da će Britanija donijeti odluku o naoružanju sirijskih pobunjenika.

„Naš prioritet je da se sirijski režim i opozicija dovedu za pregovarački sto u Ženevu. Odluka o isporuci smrtonosnog oružja zavisit će od toka tih pregovora i stava drugih zemalja. Mi ćemo isporučiti oružje samo zajedno sa drugima, u skladu sa međunarodnim pravom i pod strogo kontroliranim uvjetima“, rekao je Hague.

Izvor: Agencije