Sirija: Mirovni pregovori, ne predaja vlasti

Muallem je pozvao susjedne zemlje da ne naoružavaju opoziciju (Reuters)

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem rekao je da će njegova zemlja učestvovati na planiranim mirovnim pregovorima u Ženevi, ali je isključio mogućnost predaje vlasti.

„Ići ćemo u Ženevu, ali ne da predamo vlast drugoj strani. Idemo da stvorimo stvarno partnerstvo i široku vladu nacionalnog jedinstva“, rekao je Muallem na novinskoj konferenciji u Damasku.

Saveznici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Rusija, te zemlje Zapada koje podržavaju opoziciju, dogovorile su se da pomoći proces ohrabrivanja sirijskog režima i opozicije da sjednu za isti stol.

Pregovori se do sada nisu dogodili zbog različitih pozicija dvije strane o prirodi razgovora. Damask je u maju rekao da će prisustvovati planiranim razgovorima.

Stav Prijatelja Sirije

Muallem je rekao da bi, skupa sa pregovorima, trebalo doći i do prekida vatre, a vlasti u Damasku su bile spremne razgovarati o mehanizmima za nadgledanje tog prekida.

Pozvao je susjedne zemlje da prestanu naoružavati pobunjenike.

Na sastanku u Kataru u subotu, ministri 11 naroda grupe Prijatelja Sirije, dogovorili su „hitno obezbjeđivanje potrebnih materijala i opreme opoziciji na terenu“.

Njihov finalni izvještaj je također osudio „intervenciju Hezbollaha i boraca iz Iraka i Irana“, zahtjevajući da se istog trena povuku iz Sirije.

Libanska grupa se bori na strani sirijskog režima, te je odigrala ključnu ulogu u osvajanju Qusayra.

Izvor: Agencije