Masovne evakuacije zbog poplava u Calgaryju

Televizijski snimci prikazuju kako voda nosi automobile i uništava kuće u Calgaryju i obližnjim mjestima (AP)

Poplave u Kanadi su u petak primorale na evakuaciju oko 100.000 stanovnika Calgaryja i okoline, škole su zatvorene, a dva helikoptera i više stotina vojnika upućeno je u 24 gradska naselja, pošto je jaka kiša dovela do izlijevanja rijeka Bow i Elbow u tom olimpijskom gradu i širom zapada Kanade, prenosi Tanjug.

Gradonačelnik Calgaryja Naheed Nenshi pozvao je građane da uzmu svoje stvari i napuste svoje domove na nekoliko dana, policija je patrolirala ulicama i preko megafona, podsjećala sugrađane na evakuaciju, dok televizijski snimci prikazuju kako voda nosi automobile i uništava kuće u gradu i obližnjim mjestima, prenijela je agencija AFP.

Zatvoreni mostovi

Jaka kiša je zatvorila putne pravce i mostove u drugim dijelovima kanadske pokrajine Alberta, ali nema izvještaja o žrtvama i povrijeđenima, javio je Reuters, mada je AP ranije u petak javio da je najmanje jedna osoba poginula u poplavi usljed obilne kiše koja je pogodila jug Alberte.

AFP navodi da je još 12 mjesta u susjednim kanadskim provincijama proglasilo vanredno stanje, a klizišta su prinudno zatvorile transkanadski autoput, što je dovelo do izolacije planinskog odmorišta u gradu Banff.

Vode je bilo i na u ulicama naselja Bowness, na sjeverozapadu Calgaryja, mada su gradske vlasti tada navele da kuće neće biti ugrožene od poplava.

Izvor: Agencije