Tornado u Oklahomi usmrtio 14 ljudi

Meteorološka služba je opozvala uzbunu za tornado, a mjere obrane od poplave i oluje su još na snazi (EPA)

Najmanje 14 osoba, od kojih dvoje djece, je poginulo, a 100 povrijeđeno u naletu tornada koji je pogodio Oklahomu i susjedne države američkog Srednjeg zapada, saopćili su zvaničnici.

Oluje, praćene jakim vjetrom, obilnim padavinama i gradom, pogodile su oblast ove države, gdje su 24 osobe poginule u naletu tornada 20. maja.

Služba za sudsku medicinu u Oklahoma Cityju potvrdila je smrt devet osoba, među kojima pet još nije identificirano, dok su iz šerifskih ureda gradova istočno od Oklahoma Cityja potvrđena još dva smrtna slučaja.

U susjednom Missouriju vlasti su zabilježile tri smrtna slučaja u poplavama koje su zahvatile to područje nakon olujnog nevremena praćena obilnim oborinama.

„Missouri je zadnjih sedmica pogodio niz snažnih oluja, a noćašnje nevrijeme dolazi nakon višednevnih obilnih kiša“, rekao je u saopćenju guverner te američke savezne države Jay Nixon koji je posjetio stradalo područje radi procjene štete.

Meteorološka služba je opozvala uzbunu za tornado, a mjere odbrane od poplave i oluje su još na snazi.

Počela sezona uragana

U sudarima i okretanju automobila i kamiona na cesti povrijeđen je veći broj ljudi, po informacijama vlasti.

Tornada su uzrokovala izlijevanje rijeka i evakuaciju zračne luke u Oklahoma Cityju te prekid u opskrbi električnom energijom koji je pogodio više od 170.000 ljudi u tome gradu s prigradskim naseljima, pišu mediji.

S 1.200 tornada u prosjeku na godinu, Sjedinjene Američke Države su država s najvećim brojem tornada u svijetu. Ona su najčešća u državama s prostranim ravnicama – takozvanom tornado alleyju – koridoru u središtu SAD-a gdje se sudaraju topla i hladna zračna fronta.

U subotu je službeno počela i sezona uragana na Atlantiku koji su prijetnja za američku istočnu obalu, Meksički zaljev i Karibe, koja bi ove godine mogla biti posebno burna, upozorili su američki meteorolozi.

Izvor: Agencije