Premijer Bugarske priznao grešku

Iznenađujuća odluka izazvala oštru reakciju predsjednika Rosena Plevenlieva i pokrenula proteste hiljada građana koji su izašli na ulice (EPA)

Premijer Bugarske Plamen Orešarski priznao da je postavljenje kontroverznog mladog poslanika i medijskog tajkuna za šefa moćne državne sigurnosne agencije DANS bila greška, ali je istakao da Vlada zbog toga neće podnijeti ostavku.

Deljan Peevski (32) iz turske manjinske partije MRF, čija je porodica vlasnik nekoliko listova, televizijskih kanala i internetskih stranica, zvanično je prije nekoliko dana u Parlamentu izabran za šefa DANS-a, nakon što ga je nominirao premijer Orešarski.

Ta iznenađujuća odluka izazvala je oštru reakciju predsjednika Rosena Plevenlieva i pokrenula proteste hiljada građana koji su izašli na ulice.

Peevskog su izabrali poslanici vladajućeg bloka sa 116 glasova za i 87 protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Premijer Orešarski, čija je Vlada došla na vlast prije samo dvije sedmice, obećao je da će tražiti javnu podršku za novu nominaciju za šefa sigurnosne službe.

Orešarski je ukazao na to da bi ostavka Vlade bila „krajnje neodgovorna“ zbog opasnosti da se ponovo destabilizira država i upozorio da bi kolapsom Vlade Bugarska izgubila milijarde eura pomoći EU-a, budući da se ti fondovi trebaju ispregovarati do kraja godine.

Iznuđivanje i korupcija

Peevski je u subotu, suočen sa protestima, rekao da će se povući, što je Orešarski prihvatio, ali je napomenuo da je konačna odluka na Parlamentu, podsjetile su agencije.

Peevski je ušao u Vladu predvođenu socijalistima 2005. godine kao zamjenik ministra za vanredne situacije, nakon što je nekoliko mjeseci radio kao inspektor za kriminal u Sofiji.

Otpušten je dvije godine kasnije i optužen za iznuđivanje i korupciju, ali je kasnije oslobođen.

Imenovanje Peevskog izazvalo je bijesne reakcije i u državnim medijima, kao i brojne pozive Vladi, koja traje samo dvije sedmice, da podnese ostavku.

Smatra se da Peevski, zapravo, stoji iza Nove bugarske Media grupe (NBMG), imperije listova, novinskih kompanija, televizijskih kanala i internetskih stranica vijesti, iako grupu zvanično vodi njegova majka, Irena Krasteva.

Izvor: Agencije