Osude zbog novog šefa obavještajne službe

Bugarska, obavještajna služba, DANS, Deljan Peevski, Parlament, Protesti, Osude, Mediji, Plamen Orešarski (AFP)

Izbor kontroverznog medijskog mogula Deljana Peevskog za novog šefa bugarske Državne agencije za nacionalnu sigurnost (DANS) izazvao je zaprepaštenje u Bugarskoj i pokrenuo proteste u nekoliko gradova, javljaju bugarski mediji.

Nekoliko hiljada ljudi u petak je demonstriralo ispred sjedišta vlade u središtu Sofije, a paralelni skupovi održani su u Varni, Plovdivu, Loveču, Burgasu i nizu drugih bugarskih gradova.

Peevski je parlamentarni zastupnik iz redova etnički turske stranke Pokreta za prava i slobode, članice vladajuće socijalističke koalicije premijera Plamena Orešarskog, i preko svoje porodice upravlja mrežom nacionalnih dnevnih novina i televizijskih stanica.

Njegov dolazak na čelo obavještajne službe demonstranti smatraju otvorenim primjerom sukoba interesa.

Predsjednik osudio potez

Premijer Orešarski je njegovo imenovanje na čelu DANS-a predložio Parlamentu bez ikakve prethodne najave, a cijela procedura do njegovog izglasavanja trajala je 15 minuta, piše Reuters.

Konzervativna opozicija pod vodstvom donedavnog premijera Bojka Borisova napustila je sjednicu i o imenovanju Peevskog nije održana nikakva rasprava.

Imenovanje medijskog mogula na čelo nacionalne obavještajne službe zaprepastilo je i predsjednika države Rosena Plevenlieva koji je zatražio da Parlament hitno opozove tu odluku.

Zastupnici su djelovali samo nekoliko sati nakon što je stupio na snagu zakon kojim se predsjedniku ukidaju ovlasti u imenovanju šefova obavještajnih službi.

Plevenliev je sam pristao na to i potpisao zakon u nadi da će prebacivanje ovlasti na Parlament osigurati više rasprave i transparentnost u imenovanjima.

“Ovakva odluka nema nikakve veze s obećanjima koje su dali bugarskom narodu i meni, nema nikakve veze s transparentnošću i može imati dugoročne negativne posljedice po Bugarsku”, rekao je Plevenliev, prenosi Reuters.

‘Bez ikakvog iskustva’

Reuters dodaje da bi takav potez mogao ponovo potaknuti javno nezadovoljstvo, kakvim je nedavno srušena vlada Bojka Borisova, i zaprijetiti krhkoj stabilnosti koja je ustanovljena nakon prijevremenih izbora te izazvati negodovanje u Briselu.

Politički analitičari smatraju da je imenovanje Peevskog još jedan primjer kako se Bugarskoj državne institucije podvrgavaju privatnom interesu.

Orešarski, koji je postao premijer nakon prijevremenih izbora u maju, branio je svoju odluku. Kazao je da Bugarska mora poduzeti ozbiljne korake u borbi s organiziranim kriminalom i da je Peevski najbolji za taj posao, iako u njemu nema nikakvog iskustva.

“Peevski je izabran upravo zato što nije dio tog sistema i namjerno smo tražili nekoga izvana kako bi ga mogao restrukturirati”, kazao je Orešarski.

Izvor: Agencije