Prekinute internetske veze sa Sirijom

Svjetski mediji često se oslanjaju na fotografije i izvještaje koje šalju građani iz Sirije (AP)

Internetske veze između Sirije i ostatka svijeta su prekinute, saopćili su Google i druge svjetske internetske kompanije.

Tako je “Sirija isključena iz internetskih komunikacija”, navode kompanije koje nadziru elektronske komunikacije u svijetu.
 
Google je primijetio da su korisnici iz Sirije prestali posjećivati stranice te kompanije u večernjim satima u utorak po evropskom vremenu. Četiri sata nakon toga nije bilo nikakvih posjeta.
 
“Ovo smo i ranije vidjeli dva puta”, rekla je Christine Chen, menadžerica Googlea za slobodu izražavanja. “Ovo se dogodilo u Siriji prošlog novembra i u Egiptu tokom Arapskog proljeća.”
 
Uzrok nepoznat
 
Skoro je nemoguće utvrditi šta je izazvalo takve prekide, osim ako neko ne preuzme odgovornost.
 
Jim Cowie iz američke kompanije Renesys, koja nadzire svjetske internetske komunikacije, rekao je da prekid nalikuje onom od prošlog novembra.
 
“Nema posljedica po susjedne zemlje niti dokaza da je prekid izazvao kvar na jednom od nekoliko kablova koji povezuju Siriju s ostatkom svijeta”, rekao je on.
 
Većini sirijskih stranica nije se moglo pristupiti ni u Siriji.
 
Kao što je to bio slučaj i tokom prekida u vrijeme Arapskog proljeća, Google je Sirijcima koji imaju telefone omogućio svoj servis Speak2Tweet, koji na Twitteru prenosi glasovne poruke.
 
Sirijske vlasti su i ranije prekidale telefonske i internetske veze kako bi zaustavile komunikaciju snaga opozicije u vrijeme kada su režimske snage izvodile velike akcije.
 
Izvor: Agencije