Rusija želi Iran u sirijskim pregovorima

Lavrov i Kerry kažu da treba razjasniti pitanje učesnika u mirovnoj konferenciji (AFP)

Rusija kaže kako je od velikog značaja da Iran sudjeluje na predloženoj mirovnoj konferenciji o Siriji, uprkos neslaganju nekih zemalja Zapada.

„Pitanje Irana je ključno za nas“, rekao je Sergei Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije. „Iran je, bez pogovora, jedna od najvažnijih zemalja.“

Rusija smatra da Iran, ključni saveznik sirijskog predsjednika Assada i Saudijska Arabija trebaju učestvovati u mirovnim pregovorima.

Francuska je već odbacila ideju učešća Irana, dok je SAD na prijedlog Rusije odgovorio sa skepsom.

Lavrov je u ponedjeljak rekao da su on i američki državni sekretar John Kerry dogovorili da je potrebno „jasnije“ odrediti ko će učestvovati u pregovorima.

„Moramo razjasniti pitanje učesnika“, rekao je Lavrov. „I to ne brine samo Sirijce, već i strane igrače.“

Rusija i Iran se smatraju Assadovim najvažnijim saveznicima i ključnim dobavljačima oružja koje koriste snage režima.

Bez datuma

Diplomate kažu da detalji konferencije još nisu dogovoreni, te da datum nije utvrđen.

Mogućnost utrke u naoružanju u Siriji baca sjenu na pokušaj da se na pregovore dovedu predstavnici opozicije i Assadovog režima.

Ovi pregovori su jedini plan međunarodne zajednice za okončanje sirijskog sukoba, koji je do sada odnio više od 70.000 života.

Podijeljena sirijska opozicija mogla bi biti primamljena za pregovarački stol, ukoliko se prisustvo postavi kao uvjet za mogućnost uvoza oružja.

Opozicijski lideri su obećali prisustvovati jedino ukoliko će Assadov odlazak biti tema razgovora, što su Assad i ruski pomagači odbili.

Izvor: Agencije